Sukladno mojim početnim očekivanjima, događaj održan u subotu u velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture pod kodnim nazivom DritoIzTvornice prošao je bespogovorno odlično.

Zamišljen kao svojevrsan showcase najaktualnijih rap grupa u regiji (tj. ne znam jel tako zamišljen ali je tako ispalo), DritoIzTvornice okupio je na jednom mjestu pet grupa, uz posebnog gosta iznenađenja te očekivano u potpunosti ispunio veliki pogon Tvornice kulture koja je bila rasprodana.

DIT je organizirao kolektiv YEM, a uključivao je nastupe redom KUKU$ Klana, Krankšvestera (+Tijana Rašić), Kiše metaka (+Betmen 3000), Prti Bee Geea (+ Ajs Nigrutin) te High5-a (+Bore Balboa).

 

Prije nego krenem u detaljnije razrađivanje i seciranje svačijeg nastupa, koje ovaj puta neće biti toliko preopširno (satnica koncerata i nastupa bila je 50ak minuta te je setlista uglavnom otpadala na best of materijale grupa), htio bih prokomentirati cijenu ulaznice. Na ulazu, kada je uobičajeno da su ulaznice najskuplje, cijena upada bila je 70 kuna. Ponavljam, to je najskuplja varijanta. U određenim vremenskim periodima, kako su se jedan-po-jedan otkrivali headlineri ove jednovečernje manifestacije ‘domaćeg’ rapa, cijena je bila i znatno niža.

Želim poantirati da, koliko god da sam JA osobno već po više puta (barem po pet puta) svjedok nastupa svake od spomenutih grupa, svjestan sam veličine ovog ‘one of a kind’ eventa te mi kao fanu, za slučaj da nemam novinarsku akreditaciju, ne bi bio problem dati ni 100kn da na jednom mjestu vidim vedete praktički kompletne rap scene na okupu (uz eventualni dodatak još par grupa, no nebitno). Dobar posao što se tiče organizacije, u svakom pogledu, na koju nemam nijednu praktički jednu jedinu primjedbu.

 

KUKU$

FOTO: Dora Šarić

 

Nego, da započnem sa nastupima. Prvi su nešto iza 21h (kašnjenje je, zbog zgusnutog rasporeda i broja grupa bilo minimalno) pred nešto slabiji broj ljudi u Tvornici izašli momci iz KUKU$A – Hilj$on, Goca RIP te Def Kluny. Već nadaleko poznati u svom gradu a sve prepoznatiji i u nešto širem radijusu same prijestolnice, KUKU$I su uz braću iz 33 bande, High5, zajednički zajahali hajp koji bez smiraja prati ove dvije grupe od 2014. godine.

Njihov nastup isto su obilježili nekolicina najvećih hitova, za vrijeme kojih su im se pridružili zajednički akteri i ko-autori istih (San Andreas uz Hladnog [High5] i Mladog Kizu Manjaču, Spartanac uz Hladnog ponovno te Žugija [High5], Pare [Hladni], Putin [Riđi Riđ i Hladni, High5 te Mladi Kizo Manjača] itd.), a kako se publika nakupljala, tako je i njihov nastup bivao sve energičniji. Hilj$on, kao animator publike tu je preuzeo glavnu ulogu dok su se odlično uz njega nadopunjavali Goca i Def Kluny, dok su njihovi DJ-evi za vrijeme nastupa bili riječki Zolium i DJ Tikach. Svoj dobar nastup okrunili su sa završnom pjesmom Pobjeda sa kolaboracijskog  izdanja sa grupom Shira Rodbina pod nazivom Drugo koljeno.

Setlista KUKU$A:

Kaos
Kmice
San Andreas
Han Solo
Spartanac
Pare
Putin
Nemrem izgubit
Pusti me na miru
Pobjeda

 

KRANK

FOTO: Dora Šarić

 

Nakon njih, dvojac nastao u Osijeku i dvojac koji je već dobro poznata atrakcija među koncertnom publikom u Hrvatskoj i okolini, Krankšvester, dobio je svojih 50 minuta na lageru za zabavit zagrebačku publiku. I u tome su očekivano uspjeli, svojim dozama erotskog rapa, a zajedno uz 3kija, Setta i DJ Olivera, pred okupljenima je svoje salve uzdaha  i ovacija zaslužila Tijana Rašić, inače sestra od Sajsi MC, koja je poslužila kao odličan back vokal i plesač umjesto sestre.
Njihov nastup također je bio prošaran najvećim i najpoznatijim pjesama sa posljednjeg self titled trećeg albuma, ali se tu našlo vremena za ubaciti i pokoju ‘staru dobru’.

Setlista Krankšvestera:

Liz Taylor
A jesi blesav
Seri dalje
Mae geri
Majko ženiš sina
Majko zovi dilera
Disko rak
Ružne ribe jebu se ko zmajevi
Polarna jebačina
Sotona
Tvoje dupe govori 100 jezika
Znam ko te jebe
Muška kurva
PNP
Benbare i saundsistemi

 

kiša metaka

FOTO: Dora Šarić

 

Njihovi splitski kolege, s kojih ih nekako (nevezano o tematici rapa) najviše povezujem, kroničari Splita te Dalmacije i komentatori  (ne)pogoda i društvenih situacija s tog podneblja, Kiša metaka, bila je slijedeća grupa prema satnici.

Vojko Vrućina, Krešo Bengalke i Vuk Oreb uz orkestraciju DJ VRHA također su odradili dio posla kako se to od njihovog renomea i očekuje (nepotrebno je to u daljnjem tekstu uopće dodavati, sve grupe bile su na visokom nivou kako i dolikuje događaju ovakve organizacije). Njihov nastup sam u jednom kratkom periodu bio prisiljen promašiti (iako sam i tada revno zapisao svaku pjesmu koju sam krajičkom uha stigao uhvatiti) budući da sam bio zaveden u vrtlog reda za piće na šanku. To je možda jedina zamjerka, dužina čekanja na jedno obično piće može vas praktički koštati pola nastupa ako ste slabiji na molbe i namigivanja ženskih predstavnika da ih u redu propustite. Ja nisam bio, pa sam propustio samo kraći dio scenskog nastupa Splićana, a za to vrijeme se valjda nije nešto spektakularno dogodilo. Očekivano, Intro drugog albuma, instrumental Europea i uvod, kao i druga po redu, intro prvog albuma – Konan, uveli su nas u nastup u kojem se nije štedjelo na miksu najboljih stvari sa dva Kiša metaka foldera, a sve je kulminiralo za vrijeme onih arapskih melosa (Mješano meso, Ornela, Pazar) koji provjereno umjesto lažnog repa donekle izvlače taj narodnjački duh iz prisutnih. A da ni oni ne budu bez svog specijalnog entouragea, pobrinuo se offbeat šampion Balkana, domaći NoEmotion bez maske ali s bronsonovskim brkovima, one and only – Betmen 3000 sa svojom nerazumljivo komičnom i simpatičnom izvedbom pjesme Jaketa.
Oni su svoj performans do kraja doveli izvedbom Namazan u kocki čime mješto prepuštaju beogradskim gostima iz Prti Bee Geea.

Setlista Kiše metaka:

Europe Intro
Konan
Bauhaus
Swag iznad swaga
Naopako
Mješano meso
Ornela
Mi
Swaguša
Umjetnik erotike
Drei Millionen
Crni fondovi
Daj pare
Pazar
Jaketa
Mejaši
Pljačkam turiste
Namazan u kocki

 

PRTI

FOTO: Dora Šarić

 

Oduvijek rado viđen akt od strane hrvatske publike, beogradski Prti je samo za potrebe ovog koncerta postao Prti  ZEE GEE, zbog čega je Eufrat u startu pobrao simpatije domaćeg auditorija. Beograđani su, za razliku od ostalih izvođača bili vjerni svom west coastu koji je lagano odstupao od programa večeri te moram priznati kako sam na njihovom koncertu počeo lagano gubiti koncentraciju. Neosporna kvaliteta, kako njihovog šaljivog gudrofilskog rapa, tako i interakcije s publikom koju su drugi izvođači imali na razini slabijoj nego Mikri i Eufrat, pogotovo Eufrat, posebno mi uvijek ostane u sjećanju, pogotovo Eufratove šaljive dosjetke, upiti ‘Jesam zgodniji ja ili Mikri?’ i slično, ali drugačiji mod rapa kao i nešto hitovima prorjeđenija setlista (bilo mi je dosta nepoznatih stvari koje ne znam po imenima a ni po tekstu previše dok neke znane mi pjesme nisu izvedene) kumovalo je tome da se lagano posjednem od laganog klimanja za vrijeme njihovog nastupa. Bilo je tu neospornih klasika (Crno vs Belo, Klabing klabing, Kadilakom, Air max, Moja gudra), no na stranu moji osobni doživljaji i ja, svakako da je na sveopće raspoloženje i oduševljenje u publici uvelike utjecao iznenadan dolazak Ajzaka, Čave ledenog, jednog i jedinog Nigrutina koji je svojim karakterističnim grimasama u startu dao novu dimenziju cijelom koncertu. Uz njega izvedeni su Pajp, Rođeni u getu, Izlazim kod mosta, Indo grasa i druge.

Njihovu setlistu nažalost nisam uspio do kraja zapisati, fale neke pjesme pa ćete zbog tog mog neostvarenog perfekcionizma ostat uskraćeni za to, ali vjerojatno u ovom trenutku u sebi dok ovo čitate govorite ‘Kog boli [ona stvar]za setlistu’, kao i ja dok ovo pišem, tako da to nije problem.

 

high5

FOTO: Dora Šarić

 

I za kraj, miljenici domaće publike i najsjajnija (petokraka?) zvijezda domaćeg atlasa, High5, dobili su tu čast da svojim koncert završe ovu hvalevrijednu manifestaciju.
Uz Denza za DJ pultom, i braću KUKU$ovce iz 33 familije, više su pankerskim skakanjem nego pukim repanjem pridobili podivljalu i već lagano pripijenu publiku izvodivši Cheez, Versace i slične. Kako je to već običaj da za svakog bude po jedan gost iznenađenja, tu se našao Bore Balboa koji je pripomagao svojim versom na Rick Rojsu, tako da je sve to skupa, cjelokupni spektakl, izgledao odlično, reklo bi se, po P.S.-u.
I da, Rade Ulica je ispunio svoj facebook challenge o nastupu u kućnom ogrtaču ukoliko na neku fotografiju dobije više od 200 lajkova. Trebalo je to spomenit, ne nastupa se svaki dan u kućnom mantilu.

Setlista High5:

Vruća kmica
FLXM
Versace
Jackie Chan
Sinusi s Orebom
Žene gazele
33 banda (da, bilo je tu nešto i podrumskog repa)
Iembi crnac
Rick Rojs
Cheez
Doktori
Epilepsija (bez Goce koji je, doslovno, bio RIP)

 

Program se nakon regularnih nastupa nastavio uz Dobru šemu i In da Klub u oba pogona do ranojutarnjih sati.
Bilo je lijepo biti svjedokom nečeg ovakvog epičnog, ali slijede koncerti ovih grupa na kojima sam za neki budući period samo puki posjetitelj dok novinarenje ostavljam nekom drugom.
Drito Iz Osijeka, do slijedećeg puta.

 

P.S. Ostatak fotografija pogledajte na ovom LINKU.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE