Započelo je nastupom rap – grajmera Fila Tilena, uslijedila je zatim ‘old school gangsta rap’ lekcija Stoke, a sve je kulminiralo jučerašnjom novo-valnom ‘gangsta (t)rap’ edicijom Kiše Metaka, momaka koje smo imali priliku nedavno intervjuirati.
Možemo reći da je rap sezona u Osijeku započela vrlo dobro.

 

U organizaciji Rugadchina bookinga, u zadnje vrijeme sveprisutna Kiša Metaka, poznata i kao bratska grupa splitskih Dječaka, s kojima čak dijele Vojka, dočekala je svoj premijerni nastup u Gradu na Dravi. Točna lokacija je bio klub Exit, koji, moram reći, efikasno djeluje u svrhu promocije domaće rap scene, što je iznimno hvalevrijedno.

 

 

Sa jučerašnjim programom započelo se negdje oko 23h. Poznatiji kao 3ki Stil, polovica domaćih rap zločestih dečkiju iz Krankšvestera, odlučio je malo promijeniti elemente sebi omiljene kulture, pa je tako jučer publiku zagrijavao vrteći ‘trap i samo trap’. Mixmaster Milentije, kako se nazvao, bio je odličan, ne zato što mi je on u šali zaprijetio da tako napišem, nikako.

 

 

Nakon njega, počelo je pljuvanje u stari dobri mikrofon. Čepinski MC Rima, mladić poznat kao izniman freestyler, sjedeći na stolici i repajući promovirao je svoje nedavno albumsko izdanje ‘Mikrofon & lopata’. Naravno da je bacio i koji freestyle, i to na teme koje bi mu zadao netko iz publike. Uvijek treba pohvaliti volju i želju kod osoba kao što je Tibor. Big ups!

 

 

Nakon što se publika već skupila u velikom broju, oko 1 ujutro započela je trapsodija Kiše Metaka. Pojava četverca kao što su Krešo Bengalka, Vojko Vrućina, Vuk Oreb i DJ Vrh izazvala je erupciju oduševljenja među nekih 300, vjerojatno i više okupljenih, mahom šarolike publike. 
Nastup je trojac MC-a, kojima inače u standardnoj formaciji fale fantomski Papi Para, ili Batina, koji ni inače ne sudjeluje na live nastupima te Kid Rađa, otvorio novijom ‘Namazan u Kocki’, pjesmu koja govori o ‘namazanosti’ u splitskom klubu Kocka. Obzirom na velik broj pojedinaca u toj masi, vjerujem da bi jedan eventualnih od remixa pjesme mogao biti nazvan ‘Namazan u Exitu’.

 

Pjesma ‘Drei millionen’, inače stvar na tečnom njemačkom, bila je iduća. Nakon nje, izveden je bio singl koji je otvorio prošlogodišnji folder, pjesma ‘Konan’. Da je swag i jučer bio prisutan, dokaz je pjesma ‘Swag iznad swaga’, zatim je Oreb repao ‘Umjetnik erotike’ a Krešo ‘Hayabusa’. Prva pjesma sa idućeg foldera koja je izvedena bila je ‘Swagonic’, nakon koje je odrepana oda svim bivšim namazancima, ‘Komuna’. ‘Mejaši’ je bila iduća na repertoaru, inače pjesma koja je poznata i po odličnoj trap verziji hrvatskog beatmakera Flowdeepa.

 

 

Kolaboracijska stvar sa Brkovima, koja zapravo predstavlja obradu istoimene pjesme ‘Ornela’ od Brkova uslijedila je nakon Mejaša. Inače, taj folk štih u pjesmi pridonio je da se osjećate kao u onim trenucima kada poželite razbiti sve čaše namazani vikendom u sitnim satima, tim više što vam ljubav sa Ornelom nije suđena. Prisjećanje na ‘dječačke’ dane, i suradnje sa spomenutim momcima iz Splita ‘oživotvorene’ su izvedom stvari kao što su ‘Cigan’ te kultne ‘Krek kuća’, koje su naslijedila druga stvar sa novog, još neobjavljenog albuma – pjesma ‘Crni fondovi’. Iduća je bila ‘Swaguša’ te naposljetku treća stvar s novog albuma, nazvana ‘Stoopid Gucci’, ako sam točno informiran.

 

 

‘Daj pare’ te još jedna za ‘pokidat sve lance’ štihu ‘Pazar’ prethodile su pojavi poznatog domaćeg beatboxera Yule na bini koji je potom stvarao zvukove na koje je Vojko bacao freestyle, uz opće oduševljenje prisutnih. Još jednom izvedbom ‘Drei millionen’ zaključen je izvrstan nastup Splićana, koji su se zatim strpljivo fotografirali i ćaskali uz brojne fanove koji su po završetku koncerta u velikom broju saletili na binu kako bi iskoristili priliku i pozdravili momke.

 

 

Dodao bih, prije završetka pisanja izvještaja, kako imam dojam da Kiša Metaka nije samo kolektiv, nego nešto poput sekte, riječi koju u ovom kontekstu posuđujem od prijatelja koji se tako jednom izrazio nakon svjedočenja live nastupu Kiše Metaka. Tekstove praktički ponekad ne moraju ni repati, publika je u njihovom slučaju potpuno spremna za koncerte.

Pozdrav, do iduće prilike!

 

Fotografirala: Gabrijela Roguljić

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE