Vrhunska produkcija spoja instrumentalnog trija Chui i Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom dirigenta Andreasa Marinellija kulminirala je jučer u Tvornici kulture gdje je zagrebačkoj publici predstavljen album Chui ovu glazbu.

Nekako smo unaprijed od koncerta ove vrste imali razna (ne)očekivanja. Znali smo da nas dočekuje izvedba grupe Chui na zavidnom tehničkom, jer je ipak ovdje riječ o profesionalnim glazbenicima koji imaju puno orkestriranja u nogama (i plućima) te glazbenom nivou, jer se svirao materijal koji je prošle godine bio u samom vrhu svih hrvatskih lista top albuma (pa tako i na našoj). No ono što je sinoć iznenadilo bio je Veliki pogon Tvornice kulture popunjen šarolikom publikom i zanimljiva dinamika samog koncerta.

Foto: Luka Antunac

Foto: Luka Antunac

Koncert je počeo pola sata kasnije no što je to bilo najavljeno, ali čini se da je zbog gužve na ulazu ono i više nego dobrodošlo. Publika se do koncerta preselila na parter te cijelo vrijeme lagano plesala i pozdravljala muzičare na pozornici aplauzima i uzvicima. Koliko je Chuijevcima i Jazz orkestru HRT-a bilo iznimno drago, ali vjerojatno i pomalo iznenađujuće vidjeti toliko okupljenih govore dvije zahvale za podržavanje hrvatskog jazza te komentar dirigenta Andreasa Marinellija kako bi ljudi na HRT-u možda trebali više izlaziti.

Pozornica, iako isto krcata, donijela je uz glazbenu, dinamičnu i vizualnu sliku benda i orkestra, a solo dionice koje su bile najuzbudljiviji dio ove koncertne promocije unijele čar jam sessiona u aranžirane albumske skladbe. Euforiju je izazvao puhački solo Joea Kaplowitza na gigantskoj školjci koji je nasmijao publiku, ali i pokazao kako se i u jazzu može napraviti show, a svakako treba spomenuti i Vojkana Jocića koji je u mnogo navrata častio publiku zvukom svoga saksofona bez ikakve zadrške. Moj osobni favorit bio je bubnjarski solo odličnog Janka Novoselića koji je i publiku iznova potpuno oduševio.

Foto: Luka Antunac

Glazbenici su izveli sve skladbe s albuma Chui ovu glazbu (osim Tebi putujem) što je zbog solo dionica u koncertnom aranžmanu trajalo skoro dva sata, a za energičnu završnicu su poslužile Will I Ever See You i Punch. Time su završili ovu jazz večer, a sve prisutne ostavili u nadi kako će se ova divna suradnja nastavljati odvijati i u budućnosti.

Foto: Luka Antunac

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE