Novomarofska Udruga mladih Alternativa 17. veljače u Staroj Školi ugostit će tri vrhunska alternativna benda: Debeli Precjednik, Bednja i MBurns.

Ususret koncertu popričali smo s članovima benda Bednja, kojima je ovaj koncert ujedno i promocija novog albuma.

Bednja je (post) black metal bend iz Varaždina, nastao spojem mržnje, frustracija, otpora i energije. 2018. je za njih posebna godina: izdali su svoj prvi album “Doline su ostale iza nas” te ih čeka još mnogo koncerata, a zagrebačka publika može se upoznati s njihovom glazbom 22. ožujka u Vintage Industrial Baru kao predgrupom američkim death metalcima – Cannabis Corpse.

Možete li se za početak predstaviti i reći nam koliko dugo zajedno svirate te odakle ideja za ime? Znam da je to često bendovima teško pitanje, ali kako biste se žanrovski opredijelili?

Nikola je vokal i gitara, dolazi iz Uninvited i Chained In Agony. Marofski as i marofski zet, s prebivalištem u Zagrebu. Ivan je mladi otac iz Varaždina, miluje fretless bas i njeguje grlenu dernjavu kao i Nikola. Možda vam je otprije poznat iz Insolitvs i Sagan. Petar je lomitelj činela i palica, iz Varaždina, također iz Insolitvs, Sagan, kao i Corpse Grinder. Bednja postoji skoro dvije godine a ime je dobila podjednako po našoj prekrasnoj rijeci kao i najkul selu u zemlji. Žanrovski se jako teško opredijeliti, ali sijemo mržnju koja zaudara na black metal te ima energiju hardcorea i raznih metala.

S obzirom na to da ste svi otprije članovi bendova, kako je na bend utjecala glazbena prošlost članova, je li to utjecalo na glazbu koji radite?

Utjecala je snažno, jer smo kroz sve ove godine (otprilike 15) prosvirali dosta žanrova, snimili i neke albume, probali razne stvari i – za sad – došli do ovoga. Još više je na nas utjecala društvena klima oko nas, jer iz dana u dan gledamo kako se raspadaju bendovi, prijateljstva i drugi odnosi i kako nam cijele generacije odlaze pred očima. Pa ako njušite ljutnju u našoj mjuzi, u pravu ste.

Koji su drugi izvođači, žanrovi, a možda i albumi koje slušate utjecali na vašu glazbu općenito, tako i na album?

Utjecaja ima od svuda – klasičarski glazbeni odgoj, pankerska etika rada, (black) metal estetika, i pristup “pojačaj na 11 i deri”. Trojica smo, pa je teško nabrojati neke bendove i albume a da se netko ne nađe uvrijeđen.

Koliko ste dugo radili na albumu, imate li najdražu stvar s albuma?

Na mjuzi i tekstovima smo radili oko godinu dana, pa se uhvatili snimanja koje se malo razvuklo iz niza razloga. Recimo da je u igri godina dana relativno redovitog rada. Najdražu je teško izdvojiti jer nam je svaka draga, možda nas Ledena Palača nekako najbolje predstavlja u jednoj pjesmi.

Što vam je najdraže kod bavljenja glazbom?

Svirati uživo, u malim klubovima, po mogućnosti na podu. Bolje od toga ne postoji!

Postoji li “scena” za ovakav tip glazbe u Hrvatskoj, po vašim iskustvima “prodaje” li se takav žanr?

Kad god nakon giga ljudi dolaze do nas i govore nam da su “osjetili” mjuzu, da su na ovaj ili onaj način doživjeli tu neku energiju, postoji nešto, nazovimo to interes. Prodaja i scena? Možda da preskočimo izjašnjavanje po tom pitanju, jer bi zauzeli koji redak previše.

Planovi za 2018., možda i daljnju budućnost?

Radimo na fizičkom izdanju, pregovaramo s nekim zainteresiranim labelima, ali nismo još u poziciji ništa konkretnije govoriti. Plan je izbaciti neko fizičko izdanje, proširiti album koliko god je moguće, napraviti dobar i provokativan merch i odsvirati koliko god možemo gigova!

Uz Bednju, u Marofu nastupaju i Debeli Precjednik i MBurnsDebeli Precjednik je svima poznati osječki punk rock bend osnovan prije četvrt stoljeća a i dalje diše i ne odbija svirke, od malih klupskih prostora do velikih pozornica festivala. Četiri albuma, nekoliko ep-a, još uvijek aktualno izdanje s Mašinkom te nove stvari koje se polako kuhaju i pjevuše na koncertima, garancija su još jedne dobre zabave.

MBurns je metal bend osnovan 2006. godine u Crikvenici. Od svog nastanka bend je odradio brojne nastupe diljem Hrvatske kao i one van granica, poput Slovenije, Bosne i Engleske. Dolaze predstaviti drugi album naziva “More To Life Than This”.

Minimalna donacija za koncert iznosi 20 kuna, a facebook event pogledaj OVDJE.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE