Priča o odlasku u Irsku svima nama u Hrvatskoj jako je dobro poznata tema, priznat će te i sami da imate u najmanju ruku barem jednog poznanika koji je odlučio prostore Hrvatske zamijeniti onima na teritoriju Irske.

stranac je umjetnik koji nam na svoj način kroz spoken word pravac pokušava dočarati sliku Irske kako je on vidi, dodamo li na to doprinos Macole u produkcijskom dijelu pred nama je jedan vrlo zanimljiv konceptualan projekt kakav se i ne viđa baš često na ovim prostorima.

Projekt je objavljen 23. lipnja prošle godine, a u nastavku pročitajte par crtica o samom projektu.

Album otvara i zatvara punica čiji monolozi se odlično uklapaju u mozaik projekta i daju mu dodatnu notu. Nakon ‘Goluba’ gdje na refrenu gostuje Jbn Igrach u kojemu stranac priča priču svog života sa odlaskom kao centralnom temom slijede ‘Yvonee’ i ‘Moja Žena’, dvije numere koje naslućujete pričaju o ženama, prva o kolegici s posla, iznimno zanimljiva priča, te druga posvećena životnoj suputnici, poklon kakav se ne zaboravlja.

Preko ‘Conora McGregora’, povezivanja sebe s irskim borcem stižemo do ‘Crtica Iz Dublina’ , iskrenog i surovo realnog stanja života u Irskoj, razbijanju predrasuda i mitova koji se serviraju domaćem puku, iz ovih ili onih razloga od strane dvaju stranu; s jedne od onih koji kroz svoja oglašivačka sredstva potiču odlazak iz države, a s druge strane od ljudi koji su iddeprimiranošću stanjem u zemlji svoju ideologiju odlučili usmjeriti k pravcima koje bi najlakše bilo frazirati riječima ‘svuda je bolje nego ovdje’. ‘E moj Matane’ (Priča iz Dobrkovića) opis je života generacije autora u koju manje više spadaju svi koji će ovo čitati i generacije njegovih/vaših roditelja, emocije izražene do maksimuma kao i na cijelom projektu, no u ovoj numeri za nijansu više.

Izuzetno zanimljivog stila, lirički nadaren stranac na jednostavan i svima pristupačan način sa svojim svjedočanstvom i viđenjem odlaska iz zemlje i stanja u inozemstvu(Irska) protkanima osobnim iskustvima, slušateljima pokušava oslikati sve prednosti i nedostatke života daleko od svoje kuće i po mom mišljenju itekako u tome uspijeva.

U moru raznoraznih projekata koje je u posljednje vrijeme domaća alternativna scena iznjedrila, izuzetno zanimljiv album, ispričan na unikatan način. Preporuka.

Izvođača pratite na Bandcampu

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE