U petak i subotu u zagrebačkom Boćarskom domu održano je treće izdanje Brijačnice, rock festivala koji se zasluženo izborio za naziv najboljeg zimskog tradicionalnog glazbenog događaja u Hrvatskoj.

Line-up je ponudio najbolje od regionalne scene s pokojim dodatkom, a činili su ga Artan Lili, She Loves Pablo, The Miceks, Partibrejksers, M.O.R.T., Sfumato, Antentat, Intergalactic Lovers, Slow Motion Suicide, Rizol, Vlatko Stefanovski Trio i Kawasaki 3p.

Publika je u startu prvog dana napunila Boćarski dom, a najupečatljiviji nastup svakako je bio onaj legendarnih Partibrejkersa koji su ukrali show headlinerima M.O.R.T.-u okupivši generacijski šaroliku ekipu fanova. Cane, Anton i ostali članovi benda jednostavno imaju previše staža, iskustva ili nazovimo to utakmica u nogama da bi pred ovakvom publikom priredili išta drugo osim savršene doze rock ‘n’ rolla u svojem najiskonskijem obliku.

Partibrejkersi su od početka krenuli žestoko i moćno, karakteristično britko i bez previše priče. Tijekom pjesme 1000 godina na pozornici im se pridružio i Davor Rodik koji je sa svojom slide gitarom pružio dodatnog zadovoljstva publici sklonoj instrumentalnoj improvizaciji. Prije izvedbe Noćas u gradu bendu je signalizirano da ubrzo treba završiti svoj set, ali čini se kako je upravo to bio okidač za još bolju svirku koju smo u nastavku vidjeli i osjetili. Uvodni riff Kreni prema meni pružio je najveći ushit večeri, a posljednja Hoću da znam stavila je točku na i sinergije benda i publike.

M.O.R.T. je u startu krenuo s hitom Nikotinska kriza, a zainteresirao i one starije generacije s Ninom. Uštimanom svirkom momci iz Sinja odradili su klasičan, uvijek više nego korektan posao, no ostao je osjećaj da Brejkerse nisu uspjeli detronizirati.

Prije njih otvaranje Brijačnice pripalo je zagrebačkim punk rock veteranima Rizol, a nakon njih su se na pozornicu popeli The Miceks, bend koji je osnovao Alen Kraljić, legendarni bivši gitarist Pipsa. Prije glavnih izvođača večeri uslijedili su još i beogradski Artan Lili te belgijski Intergalactic Lovers čija se pjevačica pokazala vrlo uspješnom u animiranju publike.

Drugi dan je otvorio mladi zagrebački bend Sfumato, koji sebe nazivaju schizo-funk guitar triom. Dečki su dio poznatog kolektiva JeboTon koji je do sada iznjedravao sjajne glazbenike i projekte pa ni nije previše začudila njihova tehnički precizna svirka. Nakon njih nastupili su Slow Motion Suicide i She Loves Pablo koji su dočekani s oduševljenjem publike te je večer mogla početi.

Jedan od najboljih svjetskih gitarista, Vlatko Stefanovski odradio je sa svojim triom najkvalitetniju svirku ovogodišnjeg izdanja Brijačnice. Kao kakao, Jovano, Jovanke, 7/8 oro i Kalajdžiski oro samo su neke od stvari koje je bio pravi gušt slušati. Kao gost, s bendom je nastupio je Vlatkov 18-godišnji sin Jan koji je odsvirao bubanj na dvije skladbe. Na kraju seta osjetilo se kako je publika htjela slušati gospodina Stefanovskog dulje od vremena koje su mu organizatori namijenili.

Antenat je rasplesao publiku veselim i brzim ritmovima svojeg miksa reggaea, rocka i etna uz hrpu glazbenika na pozornici, a zatvaranje je pripalo jednom od najboljih hrvatskih i regionalnih alternativnih rock sastava Kawasaki 3p. Prava koncertna atrakcija zbog koje s 3. Brijačnice pamtimo vrisku prvih redova i ples onih malo starijih na sigurnoj udaljenosti.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE