Kraj godine vrijeme je kada sažimamo dojmove i svakakve „best of-ove“ protekle godine, pa su danas na redu najbolji koncertni događaji u prethodnoj godini.

Prije samog popisa, valja odrediti nekoliko pravila kao i „disclaimera“. Koncerti neće biti poredani po kvaliteti, nego po datumima, od najstarijeg prema najrecentnijem, festivalski koncerti i setovi ne ulaze u odabir, a podijelit ćemo koncerte od stranih i regionalnih (domaćih, u ovu svrhu) izvođača. Uz to, na listu ulaze samo koncerti održani u Hrvatskoj.

Neke od događaja, kao portal stacioniran u Osijeku, s povremenim suradnicima iz drugih dijelova ex-Yu, nismo posjetili, ali zbog imena izvođača vjerujemo kako se trebaju naći na listi, ako ne zbog koncertne kvalitete, onda barem kao kvačica na nečijem bucket listu.

 

Pa, idemo redom:

 

Dropkick Murphys, Slapshot @ Tvornica kulture, Zagreb (07.02.)

Nije potrebno previše objašnjavati zašto se koncert celtic-punk prvaka i miljenika domaće publike gotovo uvijek može naći na ovakvoj vrsti lista.

Parov Stelar @ Mala dvorana Doma sportova, Zagreb (07.04.)

Austrijski electro-swing mag održao je aerobični koncert za pamćenje početkom travnja u maloj dvorani Doma sportova, a jedina zamjerka ovom događaju bila je eventualno nešto veća cijena karte – IZVJEŠTAJ.

Deep Purple @ Arena Zagreb (16.05.)

Velikani hard-rocka predvođeni vremešnima Gillanom i Blackmoreom jedno su od najznačajnijih stranih imena koji su posjetili Hrvatsku ove godine.

Death Grips @ Tvornica kulture, Zagreb (08.06.)

Koncert alt-rap luđaka mi je prvo gonzo-iskustvo, u kojem je cjelokupni provod u globalu bio bolji od samog koncerta, ali kroz sat vremena, MC Ride, Hill i Morin protutnjali su Tvornicom iz koje je rijetko tko mogao izići nezadovoljan viđenim i odslušanim (osim eventualnog prigovora na satnicu) – IZVJEŠTAJ.

Prophets of Rage/House of Pain/Skindred/Black Peaks @ ŠRC Šalata, Zagreb (26.06.)

Potencijalno ponajbolji koncert ove godine pretvorio je za vrijeme PoR-a Šalatu u goruće grotlo uz proljevanje hektolitri piva i poligon za ekstrabrzo gubljenje tjelesne težine – IZVJEŠTAJ.

Gregory Porter @ Tvrđava sv. Mihovila, Šibenik (17.07.)

Uz Kamasija Washingtona, ponajbolji jazzer nove generacije i dvostruki dobitnik Grammyja pohodio je Lijepu Našu prvi puta u srpnju ove godine, a ambijentalna priroda prostor održavanja koncerta, tvrđava Sv. Mihovila, nedvojbeno je poboljšala atmosferu koncerta.

Sting @ Arena, Pula (26.07.)

Šesti hrvatski koncert frontmena grupe The Police, navodno i najbolji, dovoljna je deviza da se ovaj događaj pronađe na završnim top-listama najboljih koncerata.

Tom Jones @ Arena, Pula (02.08.)

Jedan od najvećih zavodnika i seks simbola u glazbi unatoč 77. godini života, održao je pred pulskim amfiteatrom koncert za svaki spomen, sudeći prema onome što sam čitao.

Pet Shop Boys @ Jazine, Zadar (12.08.)

Britanski electro-pop velikani ovogodišnji su ljetni poklon LAA agencije zadarskoj publici, a kako rijetko razočaraju, sumnjam da je tako bilo ovog puta.

The Kills @ Tvornica kulture, Zagreb (19.08.)

Indie rock dvojac predvođen zanosnom Alisom Mosshart gledao sam na Szigetu par dana prije njihove predstave zagrebačkoj publici i ostao ugodno iznenađen, stoga vjerujem da je njihov hrvatski koncertni prvijenac bio više nego dovoljan da zadovolji apetite domaće, kvalitetnim indie-rockom gladne, publike.

Duran Duran @ ŠRC Šalata, Zagreb (29.08.)

Za divlje momke popa osamdesetih vrijedi ista stvar kao i za Deep Purple, a osim što su jedno od najvećih imena ove godine, Simon le Bon i ekipa publici su pružili ekstatičan koncert.

Shabazz Palaces I Pete Rock & CL Smooth @ KSET; The Garden Brewery (18.10.)

Ova dva koncerta u jednom danu na muku su stavili brojne rap fanove. Ja sam pokušao pohoditi oba, no na kraju sam zakasnio na Pete Rocka i CL Smootha. Iako nijedan koncert nije bio pretjerano hvaljen, vrijedi ovu večer navesti kao nekakvu „večer stranog hip-hopa u Zagrebu“ i pohvaliti tendenciju dovođenja ovakvih izvođača psihodeličnog space rapa kao što su Shabazz Palaces a koji nisu još toliko poznati i afirmirani na svjetskoj razini – IZVJEŠTAJ.

Sigur Ros @ Mala dvorana Doma sportova, Zagreb (20.10.)

Moj najsubjektivniji dojam, da se radi o pretencioznom glazbenom projektu, stavljam na stranu, obzirom na sveopću hvalu i oduševljenje fanova ovim Islanđanima kojima je zagrebački koncert bio jedini u regiji i prvi u Zagrebu ikad – IZVJEŠTAJ.

sigur ros

Charles Tolliver Tentet @ Koncertna dvorana Blagoje Bersa, Zagreb (23.11.)

Još jedan veleban jazz događaj za naše standarde. Jazz orkestar HRT-a ugostio je Charlesa Tollivera, iskusnog jazz trubača, povodom proslave 100. rođendana legendarnog džezera Theloniousa Monka.

Gogol Bordello / Lucky Chops @ Tvornica kulture, Zagreb (01.12.)

Njujorški gypsy punkeri sigurna su oklada za sveopći ples publike, pa je tako bilo i početkom prosinca u zagrebačkoj Tvornici kulture – IZVJEŠTAJ.

 

Honorable mention

Praktički sve iz radionice LAA agencije, koja se posljednih nekoliko godina prometnula u ponajvećeg koncertnog promotora na ovim prostorima (ovo nije sponzorirani članak, ali treba reći činjenično stanje), a osim gore navedenog iz njihove organizacije, spomenuti vrijedi koncerte Dog Eat Doga, Mastodona, Ministryja, Afghan Whigsa, The Culta, Warpainta i Ryana Adamsa. Osim garniture LAA-a, spomenut ćemo koncerte Blixe Bargeld i Teha Tearda, Bryana Adamsa (IZVJEŠTAJTrentemollera, Tommyja Emmanuela, Natalie Imbruglie, Marka Lanegana (IZVJEŠTAJ), Fleet Foxesa (IZVJEŠTAJ), Beth Hart (IZVJEŠTAJ), GBH-a (IZVJEŠTAJ) itd.

Također, metal koncerte Children of Bodoma i Mayhema treba navesti u kontekstu najboljih događaja u žanru metala (premda je prošla godina koncertima Slayera i Anthraxa te Iron Maidena definitivno bila značajnija).

Psihodeličari su mogli biti zadovoljni ovogodišnjom ponudom – Hrvatsku su pohodili Acid Mothers Temple, Motorpsycho, Mother Engine (IZVJEŠTAJ), Naxatras (IZVJEŠTAJ), Kadavar (IZVJEŠTAJ) i drugi (o)kultni bendovi.

Koncerti domaćih izvođača

Od domaćih/regionalnih izvođača, najznačajniji ove godine bili su povratnički koncerti Tram 11-a (nakon nepunih 15 godina; IZVJEŠTAJ) i Kojota (nakon 17 godina; IZVJEŠTAJ), dva rasprodana koncerta Josipe Lisac u Lisinskom, dva zagrebačka koncerta Laibacha sa sedam mjeseci razmaka (IZVJEŠTAJ), kompletna turneja Darka Rundeka “Apocalypso Now” (IZVJEŠTAJ Zagreb, Osijek, Zadar), proslavu 25 godina Kawasaki 3P-a, koncert Bambi Molestersa u Zagrebu i proslava 60 godina karijere Zdenke Kovačiček, ambijentalnu magiju Vlatka Stefanovskog u Erdutu (IZVJEŠTAJ), koncert Tereze Kesovije u Osijeku (IZVJEŠTAJ) itd.

Od nekih razočarenja, tu treba izdvojiti koncert Macy Gray, zatim koncert The XX-a…

Što biste vi nadodali/oduzeli? Napišite nam u komentar svoje prijedloge ako ih imate.

 

Vizual naslovne fotograije: Milan Balać

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE