Datum Izdanja: Rujan 2017.

Producent: Trillian

Žanr: rap

Trajanje: 1h

Broj pjesama: 20

 

Svojim pristupom i radom općenito u zadnjih nekoliko godina Smoke Mardeljano prometnuo se u jednu od najozbiljnijih figura na mapi regionalne rap glazbe. Direktan pristup pjesmama, ogromna količina emocije ali i istančana vještina baratanja riječima već su sada uz tvrde instrumentale prepoznatljiv detalj u stvaralaštvu beogradskog repera.

Pojam ‘underground rap’/’real rap’ je nešto s čim se bezbroj puta susreo svako tko je poslušao više od 10 reperskih pjesama, a da ne pričamo o albumima. Vodile su se rasprave, a kako trenutno izgleda još dugo će se i voditi među publikom, artistima i kritičarima upravo o ovom pojmu i ponajviše o tome tko sve i zbog čega ima pravo da na svoj rad prilijepi etiketu ‘underground rap’ i što taj pojam zapravo predstavlja. Brojne su teze i argumenti s više strana, a da ne bi ovdje od recenzije napravili debatu, kao najjednostavnije objašnjenje kojemu se priklanjam citirat ću mišljenje Radoslava Litvina iz teksta ‘Top 10 pjesama hrvatskog rap undergrounda‘ ; ‘Što je uopće underground? Underground je bio i ostao pojam za nešto nepretenciozno, za ono što ne teži širokom priznanju zatupljenih masa, a sadrži samu esenciju glazbenog izražavanja’.

Upravo tako mogao bi se okarakterizirati i ovaj album. Bez uljepšavanja u priči, baš onako kako i jeste, u formi rima ispričana kronika života beogradskih (voždovačkih) ulica i zgrada kao i odrastanje među istima, upotpunjena izvođačevim osobnim iskustvom. Zvuk koji odlikuje Mardeljana još od početka njegova bavljenja glazbom je ono što se u rapu naziva boom bap, instrumentali koji odišu tvrdoćom nerijetko prošarani skrečevima DJ majstora jedan su od najbitnijih elemenata njegovog stvaralaštva, pa dobitnu kombinaciju nije bilo razloga mijenjati. Među beatmakerima koji su dali svoj obol cijeloj stvari našli su se DJ Bero Zmay, Angelo, Trillian, Brkah, Immex, DJ Doobie, Sunny Sun, Anke, Masta, Revolt i Timbe. Što se vokalnih gostiju na albumu tiče posebno raduje činjenica da je već na drugoj traci ugošćena predstavnica ljepšeg spola populacije Eli Džejn, a tu su još Krvavo Oko, dvojac iz grupe Tvrd Zid- Obi1 i Milano, dobro poznati dvojac iz grupe Prti Bee Gee – Mikri i Euffrat, zatim Mlata (Sick Touch) te predstavnik 40 Industryja Šole. Kao što sam malo ranije već i spomenuo kada se radi o ovakvom pravcu skrečevi nisu ništa novo, a za ovu priliku svoje su znanje i umijeće prezentiriali DJ K’POW, DJ Trickalome i DJ Doobie.

Što se motiva i tema tiče ni tu Smoke nije odstupio od svog prijašnjeg rada, pa se tako i kroz ovaj projekt u velikoj mjeri provlače borba, volja, istrajnost, ispravnost i kodeksi kao smjernice za život slušateljima. Dvije pjesme na ovom albumu malo odskaču od drugih; prva pod nazivom ‘This Is‘ iz razloga što je u cijelosti odrepana na engleskom / američkom (čime je Smoke pokazao još jedan nezanemariv talent), a druga ‘Livin La Vida Loca‘ odrađena u suradnji sa Prti Bee Gee dvojcem zbog načina interpretacije.

S kritičke strane osvrta možda bih iduće napisano trebao zadržati za sebe, no ne mogu da ne kažem (slobodno uzmite ovo kao subjektivan dojam) da je po meni ovo jedan pravi rap album, koji zvuči kao rap u svojoj najsirovijoj formi, slika ulice i događanja na njoj prenesena na glazbenu podlogu bez maskiranja i umetanja nepotrebnih elemenata. Ruku na srce moglo ga se proširiti s još nekoliko tema, raznovrsnost stilova i nije baš pretjerano zastupljena, no mišljenja sam da za ovaj projekt ni jedno od dvoje navedenog ne bi imalo nekakvu krucijalnu važnost kojom bi se istakli. Svi oni koji su željni ‘prljave i mračne’ repčuge urađene uz pomoć autentičnih rima direktno s asfalta zasigurno već tri mjeseca trljaju dlanove, dok o samoj reakciji publike na projekt najbolje govore komentari na internetu i sve posjećeniji klubovi gdje god se Smoke Mardeljano pojavi. Sjedi 5!

 

  1. Reinkarnacija
  2. Lov na zečeve ft. Eli Džejn
  3. Nešto protiv nešto ft. Krvavo Oko
  4. This Is
  5. Street Blues
  6. Glavom, bradom i gardom ft. Tvrd zid
  7. Rembrant fr. Prti Bee Gee
  8. Masta plan ft. Mlata
  9. Cepaj pakle
  10. Na mom životnom putu
  11. Pljušti
  12. Daj mi ft. Mlata
  13. Divlje dete
  14. 40 lajni
  15. Šugavac ft. Šole
  16. Livin La Vida Loca
  17. Moje misli
  18. Ja repujem
  19. Običan čovek
  20. Outro
95%
95%
Awesome
  • 9.5
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE