Bliži se Božić, nadamo se da ste odabrali poklone za svoje najmilije, i polako počeli puniti baterije. Kako ne biste morali još jednu godinu u nizu slušati repetitivne liste radijskih postaja, za vas smo pripemili malo drugačiji set.

1.Chuck Berry – Merry Christmas Baby

Daleke 1958. Chuck Berry je snimio cover tada popularne rhytm and blues pjesme Merry Christmas Baby, autora Loua Baxtera i Johnnyja Moorea. Obradili su je mnogi, poput Ottisa Reddinga, Charlesa Browna i drugih. Blues note na gitari i klaviru uz prepoznatljiv vokal Berryja lijepa su ambijentalna podloga.

2. Tommy Emmanuel – One Christmas Night

Iako se radi o samo jednoj gitari, Tommy Emmanuel glazbenik je koji iz instrumenta može izvući pregršt zvukova. Svi oni koji su upoznati s njegovim likom i djelom dobro znaju da je riječ o majstoru aranžmana, pa smo nerijetko navedeni na pomisao kako su u pjesmi 2 instrumenta. Isto je i s pjesmom ”One Christmas Night” s albuma ”All I Want For Christmas”.

3. Bobby Helms- Jingle Bell Rock

Jingle Bell Rock pjesma je napisana u duhu Rock`n`rolla `50 godina 20. stoljeća. Jednak pristup sviranju i produkciji možemo vidjeti kod Elvisa i drugih zvijezda tog vremena. Za ovu pjesmu Bobby Helms uvršten je u Billboardovu Hot 100 listu, kao i na mnoge druge pop ljestvice.

4.Darkness – Christmas Time

Pravi primjer Božićne pjesme s modernom rock produkcijom svakako je Christmas Time benda Darkness. Justin Hawkins sa svojim falsettom i žestokom gitarom neodoljivo podsjeća na Queen, koji je sigurno utjecao na Darkness. Pomalo atipična Božićna pjesma na kojoj su zvona zamijenjena gitarskim riffovima i čvrstim ritmom na bubnju.

5. The Primitives – You Trashed My Christmas

”You Trashed My Christmas” pjesma je koja govori o Božiću, ali i o slomljenom srcu. Našla se na kompilaciji Elefant recordsa iz 2012., a autorstvo potpisuje indie-pop bend The Primitives, najpoznatiji po pjesmi Crash.

6. The Killers- Don`t Kill Me Santa

Američki bend iz Las Vegasa zaslužan je za najmračniju Božićnu pjesmu na listi. Prepoznatljiv vokal Brandona Flowersa začinjen je glazbenim videom u režiji Matthewa Graya Gubblera, glumca koji se pojavljuje u filmu Criminal Minds. Svakako savjetujemo da pogledate video i pročitate tekst pjesme.

7. The Pogues Featuring Kirsty MacColl – Fairytale Of New York

”Fairtayle Of New York” kolaboracija je irskog punk sastava The Pogues i britanske kantautorice Kirsty MacColl. Pjesma je melankolične atmosfere sve do pojave harmonike koja  razbija monotoniju i daje prepoznatljivu notu irskog folka. Pjesma govori o irskom imigrantu u New Yorku i o posljednjem Božiću provedenom  u rodnom kraju.

8. The Ramones – Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)

Po mnogima najveći punk sastav u povijesti izbacio je 1987. godine singl I Wanna Live. B strana sadržavala je Merry Christmas (I Don`t Want To Fight Tonight), pjesmu s progresijom tipičnom za Ramonese. Iako nije doživjela uspjeh, s vremenom je isplivala iz diskografije benda i postala jedna od poznatijih alternativnih Božićnih himni.

9. Joe Bonamassa- Christmas Boogie

Jedan od najboljih “bluesman-a” današnjice, Joe Bonamassa, počastio je  fanove Božićnim singlom Christmas Boogie. Uvijek je okružen najboljim studijskim glazbenicima, prati produkcijske trendove i neprestano radi na usavršavanju sviračke tehnike. Božićni proizvod ovog sjajnog glazbenika sigurno će dobiti mjesto na jednoj od vaših ljestvica.

10. Lynyrd Skynyrd- Christmas Time Again

Svjetski poznati Južnjaci Lynyrd Skynyrd obradili su temu Božića na sebi svojstven način, i baš kao u svakoj svojoj pjesmi, približili nas Jacksonvilleu i Alabami. Johnny Van Zant za mikrofonom, uz pratnju cijelog benda, još je jednom odradio odličan posao i podsjetio zašto toliko volimo Lynyrde. Prepoznatljivi gitarski riffovi i vokali nadahnuti američkim jugom pomoći će vam da se prebacite u Božićno raspoloženje, ukoliko to još niste učinili.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE