Sinoć su Solstafir, Myrkur i Árstíðir Zagrebu priredili pravu čarobnu nordijsku večer.

Mjesec je srpanj, a iz tabora Los Angeles Agency dolazi vijest da nakon 20 godina čekanja u Zagreb dolaze post metal heroji Solstafir. I od tog trenutka, za mene je krenulo odbrojavanje i iščekivanje najdražeg mi benda u mome gradu. Na ovu veliku europsku turneju, Solstafir je pozvao Ameliu Bruun, u svijetu glazbe poznatiju kao Myrkur, i indie – folk rock band Árstíðir. Svim bendovima je ovo bio premijerni dolazak u Zagreb i moram odmah na početku reći, da su sva tri benda oduševila mnogobrojnu publiku u Tvornici Kulture.

FOTO: Mihael Klarić

Čast da otvore ovu večer imali su islandski bend Árstíðir, koji su svojim jedinstvenim kombiniranjem islandskih napjeva i indie rocka oduševili okupljene. Prva stvar koja me iznenadila jest broj okupljenih na njhovom nastupu za razliku od drugih koncerata gdje publika redovito preskače predgrupe, a ovaj put publika je cijenila odabir predgrupa i došla u većem broju. Árstíðir je, u velikom pogonu tvornice, u pola sata predstavio svoj aktualni album Hvel i par pjesama s novog albuma čiji je izlazak predviđen za početak 2018. godine. Bendu se svidjela publika u Zagrebu te su najavili skorašnji povratak u Lijepu našu.

FOTO: Mihael Klarić

Nakon mirnog i statičnog nastupa Árstíðira, uslijedio je energičan i doista impresivan nastup one – woman black metal projekta Myrkur. Glazbu koju stvara Myrkur ne može se nikako okarakterizirat samo kao black metal, tu ima svega od klasičnog danskog folka, nordijskih napjeva i rocka. Myrkur je u tvornici predstavila svoj novi album Mareridt, koji je po svome izlasku dobio hvalospjeve glazbenih kritičara diljem svijeta. Amelia je tokom nastupa dominirala pozornicom, a svojim glasom, pogotovo growlom dokazala zašto je jedan od posebnijih vokala u black metal žanru. Ispunjena Tvornica svaku je pjesmu ispratila gromoglasnim aplauzom i ovacijama. Jedini logičan zaključak koji sam mogao izvući iz ovako dobrog nastupa je potreba za samostalnim nastupom Myrkura u nekom od zagrebačkih klubova.

FOTO: Mihael Klarić

Točno kako je i bilo najavljeno u 22:20 Solstafir je izašao pred punu Tvornicu i krenuo s predstavljanjem novoga albuma Berdreyminn. Koncert su otvorili s energičnom Silfur – Refur s aktualnog albuma, i odmah raspametili okupljene. Nakon energične silfur – refur uslijedile su dvije pjesme s njihovog prošlog albuma Otta za kojeg su kritičari rekli da je njihov najbolji album do sada, a 2013. je izglasan za jedan od najboljih albuma godine. Prva na redu je bila pjesma Otta, fantastična pjesma na kojoj su u post metal zvuk uklopili i banjo, a nakon nje po meni njihova najbolja pjesma do sad Lágnætti tokom koje se jasno moglo vidjeti oduševljenje na licima okupljenih. Pjevač Aðalbjörn Tryggvason je rekao da mu nije jasno zašto im je trebalo čak 20 godina da dođu u Hrvatsku i zahvalio se svima nama što smo došli u tako velikom broju. Nakon impresivne pjesme Ísafold, uslijedio je stari klasik Solstafira, Köld koja je raspametila čitavu tvornicu. Kraj prvog dijela zatvorili su novom i veoma emotivnom pjesmom Hula za koju su nedavno izbacili fantastičan videospot.

FOTO: Mihael Klarić

Kako se bližio kraj koncerta, došlo je i vrijeme za najveće hitove Solstafira. Prva na redu je bila sad već kultna pjesma Fjara, od prve note koju je odsvirao gitarist Sæþór Maríus Sæþórsson pa sve do zadnjeg urlika Aðalbjörna Tryggvasona publika je pjevala svaku riječ na islandskom, a energija u tvornici tokom izvedbe Fjare bila je jednostavno impresivna. Prije izvedbe pjesme Bláfjall, Aðalbjörn je održao kraći govor i uputio snažnu poruku svima koji pate od depresije, ovisnosti o drogama i alkoholizmu i žele okončati svoj život da ne rade to, neka pričaju s voljenima ili prijateljima, ma koliko god bilo teško moramo bit tu jedni za druge. Za sam kraj ove veličanstvene večeri ostavljena je jedna od najdužih pjesama u katalogu Solstafira, Goddess of the Ages na koju su svi na pozornici dali i onaj zadnji atom snage koji su imali i održali eksplozivni kraj koncerta u Zagrebu. Na kraju su se naklonili zagrebačkoj publici i zahvalili se svima koji su došli na odličnoj energiji i podršci, te su obećali  da će se ubrzo vratiti u Zagreb odsvirat pjesme koje nisu stigli ovaj put.

Islandska zima, melankolija i emocije su samo par stvari koje su dečki iz Solstafira doveli među zidove Tvornice i time priredili jedan od boljih koncerata ove godine u zagrebačkoj Tvornici. Za sam kraj mogu reći da sam napokon imao priliku vidjeti svoj najdraži bend u Zagrebu koji je oduševio ne samo mene, nego i svaku osobu sinoć u tvornici. Sada nam ostaje samo preživjeti ovu zagrebačku zimu i čekati novi povratak i novu eksploziju emocija uz Solstafir.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE