Povodom koncerta 24. studenoga u KSET-u razgovarali smo s jednom od najistaknutijih hrvatskih kantautorica, Ninom Romić, koja je javnosti predstavila novi singl pod nazivom ‘Svjetla’ te njime najavila svoj povratak na glazbenu scenu.

Na koncertu u KSET-u će osim starijih pjesama u novom ruhu biti predstavljen i dio glazbe s nadolazećeg studijskog albuma čija objava se očekuje na proljeće 2018.

Talentirana zagrebačka kantautorica, kroz svoju glazbenu karijeru, objavila je tri albuma (“Daljine” 2010., “Ptica” 2012. i “Stablo” 2014.) u kojima su njezina osobna, gotovo intimna tematika te jednostavan pristup muziciranju postepeno rasli i razvijali se. Dvogodišnja pauza, na koju se odlučila i zbog majčinstva, odvela ju je prema dubljem posezanju u njen osobni, ali i uopće čovjekov unutarnji svijet: svijet pojmova i ideja, borbe dobra i zla, svjetla i tame, tuge i radosti, sužanjstva i slobode.

 

Pozdrav Nina i dobrodošla nazad na scenu. Osjećaš li blagu tremu jer se vraćaš ponovnim snimanjima albuma i nastupima?

Pozdrav vama i hvala! Osjećam da je upravo sad idealno vrijeme da ove pjesme izađu van. Pozitivna trema je uvijek prisutna i to je dobro.

Upoznati smo s time da si glazbenu pauzu napravila kako bi se posvetila majčinstvu tj. obitelji. Koliko ti je vremena trebalo da si dopustiš vratiti se starim glazbenim/životnim navikama?

Nije trebalo proći dugo vremena da ponovno započnem svirati. Glazba je nešto što me pokreće i želja za stvaranjem nikada nije nestala. Otkako sam postala majka nekim životnim navikama u mom životu više nema mjesta, no glazba je ostala.

Nismo mogli ne primijetiti da nam se instrumentalno ovoga puta osim sa gitarom, predstavljaš i sa novim pojačanjem, tj. bendom. Što te potaknulo da tu vrstu promjene, s tim da više nisi samostalna glazbenica koja svira i pjeva, nego će se mnoge odluke i mišljenja sada dijeliti bendovski? Je li bilo teško odlučiti se za taj korak u tvojoj glazbenoj karijeri?

Od svojih početaka sam svirala sa drugim glazbenicima. I prije izlaska prvog albuma “Daljine” u proljeće 2010. imala sam prateće muzičare, tj. nastupala sam sa bendom. Vremenom su dolazili novi ljudi, a zvuk se nadograđivao i mijenjao; od minimalističkog do definiranijeg, bendovskog.

Tvoj povratak nije prošao nezapaženo, uspjela si podići glazbene kritičare i publiku na noge novim, kvalitetnim singlom „Svjetla“. Novi singl, osim što je obogaćen bendovskim zvukom, donosi drugačiju Ninu, odlučnije i ozbiljnije taktove naspram nježnijih melodija kroz koje si nam se do sada predstavljala. Koji su tvoji osobni dojmovi nakon predstavljanja novog singla?

U novi singl i u cjelokupni novi materijal je uloženo puno sati promišljanja, krvi, suza, rada i truda, i mi smo jako zadovoljni snimljenim, a još smo zadovoljniji kada dobijemo pozitivnu povratnu reakciju.

Što možemo očekivati od tvojeg četvrtog albuma, tematski, ali i instrumentalno? Povratak starim pjesmama ili ideš ka nečemu novome, u stilu singla „Svjetla“?

Kako se mijenjam ja tako se mijenjaju i teme mojih pjesama. Ne zaokupljaju me toliko teme kojima sam se bavila na prijašnjim albumima, ove pjesme će biti raznolike, neke su i nas iznenadile smjerom kojeg su odabrale. Na ovom albumu imamo novog basista, kao i producenta; vjerujem da će se te promjene svakako čuti u finalnom zvuku albuma.

Jesi li razmišljala o suradnji s nekim od hrvatskih glazbenika na novome albumu?

Surađujem sa izvrsnim producentom i glazbenikom Marijanom Jelenićem, poznatijim kao autorom skupine Nola iz Pule. Također, osim članova mog benda, sudjelovali su i drugi talentirani glazbenici za čija ćete imena uskoro čuti. Album je već snimljen i izlazi na proljeće.

Na hrvatskoj alternativnoj glazbenoj sceni si preko 10 godina, iza sebe imaš tri objavljena albuma s čime dolazi i određeno iskustvo, a vodiš i projekt „Začarana močvara“, koji je aktivan već pet godina. Koja bi mlada kantautorska imena na hrvatskoj underground sceni ovim putem mogla istaknuti jer su ti privukli pažnju?

Kada bih počela nabrajati, ne bih mogla stati jako dugo. Jako puno od njih se smjestilo na ovoj kompilaciji pa bacite uho: https://bistronarubusume.bandcamp.com.

Da se dotaknemo projekta „Začarana Močvara“, koji je pod tvojim umjetničkim vodstvom, a koji je nedavno proslavio 5. rođendan što je vrlo pohvalno. Što se trenutno nalazi u planu i programu Začarane močvare?

Ovaj mjesec studeni je u znaku ženskih glazbenih imena, nastupile su nam Vesna Pisarović sa svojim jazz bandom, Dunja Knebl i Nina Kraljić sa novom glazbenom suradnjom, a već slijedeći tjedan očekuje nas fenomenalna američka kantautorica Emma Ruth Rundle. Svakako preporučam da budete tamo. U prosincu imamo zadnji koncert Začarane Močvare za ovu godinu gdje će za vas svirati izvrsni TJMM i Radost!.

Što Nina Romić sluša kada se „isključi“ iz svoje glazbe? Planiraš li odlazak na koji od koncerata većih svjetskih glazbenika koji će nastupati u Hrvatskoj tijekom sljedeće godine?

U zadnje vrijeme pokušavam popratiti recentna regionalna izdanja, no ne uspijeva mi skroz. Nisam baš oduševljena koncertnom ponudom za 2018., čekam da SuperUho objavi lineup, tamo će sigurno biti nešto za mene.

U petak 24.11. nastupaš zajedno s bendom u zagrebačkom KSET-u, što možemo očekivati od vas?

Očekuje vas prva i zadnja svirka u ovoj postavi, predstavljamo novog basista, opraštamo se od dugogodšnjeg bubnjara. Imamo goste sa zlatnim instrumentima, a i izvrsnu predgrupu, mladog kantautora Gentlemana!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE