Još jedan mjesec znači još jedan MIMO koncert. Ovaj mjesec, drugi koncert pete sezone, koncert se održava pod nazivom „Zvučna aromaterapija još neodsanjanoga“. Kao i svaki mjesec, dva benda (s malom pauzom između njih) pokazali su zašto su baš oni zaslužili mjesto u novoj sezoni koncerata. To su Svemirko i Šumski.

Foto: Matej Čelar

Najavljen je kao najnovija inkarnacija glazbenika i producenta Marka Vukovića, koji se u prošlosti nazivao raznim pseudonimima. Svih pet članova imalo je svoju ulogu, bilo da nose melodiju ili doprinose ritmu, ali nijedan nije imao samo jednu ulogu. Ispred basista je stajala klavijatura, pokraj bubnjara mikrofon, a glavni vokalist je uz gitaru i mikrofon manevrirao i klavijaturom. Bez obzira na minimalne tehničke poteškoće, publika je Svemirko nakon svake pjesme oduševljeno nagradila pljeskom. I bez obzira na to što (kako i sam Marko tvrdi) nisu uopće vidjeli ni koliko ima ljudi u publici, a kamoli da su nekoga uspjeli prepoznati, dečki su se u potpunosti prepustili svojoj glazbi. Njihova vizualna elegancija (odijela i nalakirane cipele) prenijela se i u glazbu. No zadnja pjesma je počela mnogo jače i glasnije, u jednom posve novom stilu. Nekom pola minute žestoke glazbe, Svemirko se vratio u svoj stil, na koji je publika dotad već navikla.

Foto: Matej Čelar

Da bi kupili malo vremena bendovima da se izmjene na stage-u, Jelena Balent popričala je s dvojicom zanimljivih gostiju. To su bili Domagoj Šiljeg (glazbeni urednik i PR iz Croatia Records) i Vjeran Pavlinić (filmski montažer, DJ, bubnjar, organizator koncerata). Osim svojih mišljenja i kratkoj diskusiji o samom žanru ovih bendova, ispričali su i pokoju anegdotu. Poput te da je grafit Svemirko i dalje negdje na Trešnjevci, a nastao je nakon burne tulumarske noći.

Foto: Matej Čelar

Drugi bend je već i po samom izgledu bio znatno drugačiji. Naime, Šumski, u svom posve ležernom izdanju, za prvu pjesmu su odabrali i nešto zanimljivije instrumente. Razna zvona i limeni instrumenti dočarali su baš šumski ugođaj, a vokal je dobio ulogu samo još jednog instrumenta. Truba i električno čelo bili su pravo auditivno osvježenje. Neke pjesme su bile duže, a neke veoma kratke, no većinom su izvodili stvari sa svojeg albuma „Ronioci“. Tijekom koncerta, glavni vokal je publici rekao kako im je u tijeku crowdfunding kampanja, pa neka podrže ako im se sviđa njihova glazba. A kada su odsvirali svoju zadnju notu, a zvuk se i dalje lagano širio prostorijom, svjetla su se ugasila i Šumski su rekli, jednostavno i upečatljivo, „Laku noć, djeco“.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE