Kultna garažna rock’n’roll i punk grupa The Sonics u sklopu europske turneje, kojom promoviraju album ‘This Is The Sonics’, dolazi u zagrebački Vintage Industrial Bar u utorak, 13. veljače 2017.

Nakon niza izmjena do sredine šezdesetih ustalila se klasična postava The Sonicsa koju su činili Gerry Roslie na klavijaturama i vokalu, Andy Parypa na basu, Larry Parypa na gitari, Rob Lind na saksofonu, usnoj harmonici i vokalima te Bob Bennett za bubnjevima. Ova je petorka u samo godinu dana snimila i objavila dva albuma koja će se desetljećima kasnije vrtjeti na gramofonima mnogih budućih velikana rock glazbe. Ispostavilo se da su Here Are The Sonics objavljen u ožujku 1965. i Boom, objavljen nepunih godinu dana kasnije, bili uistinu revolucionarna izdanja kojima su The Sonics kao nitko prije njih demonstrirali kako rock’n’roll može biti sirov, divlji i neobuzdan.

Iako se činilo da će The Sonics ostati dijelom zaboravljene rock’n’roll povijesti, eksplozija punka iznova ih vraća u fokus javnosti, u prvom redu zahvaljujući američkim punk bendovima poput The Cramps ili The Dead Boys, te ih se sve češće navodi kao proto-punk bend i jednu od najvažnijih karika u nastanku ovoga glazbenog pokreta. Kad ih je Kurt Cobain naveo kao jedan od bitnih utjecaja na Nirvanu, posebno apostrofirajući nevjerojatan zvuk njihovih bubnjeva, ovo se ime proširilo diljem svijeta. Odjednom su ljudi postali svjesni da su The Sonics pjesme čuli u obradama Brucea Springsteena, Flaming Lipsa ili The Crampsa.

I kad se već činilo da nema nade da ih se vidi s ove strane Atlantika, na veliko iznenađenje njihovih sve brojnijih obožavatelja, izlazi album This Is The Sonics, kojim između ostalog postaju rekorderi kad je u pitanju vremenski razmak između dva studijska izdanja. U njihovom je slučaju ta pauza iznosila nevjerojatnih 48 godina, ali unatoč tome publika diljem svijeta s oduševljen prihvaća novi album iz 2015. godine.

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 100 kuna bit će u prodaji od 7.11. u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13). Od 27.11. cijena će im biti 120 kuna, a na ulazu kluba Vintage na dan koncerta će koštati 150 kn. Ulaznice su dostupne i preko web stranica Dirty Old Shopa i Rockmarka.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE