Zagreb je kao jedini predstavnik u regiji imao privilegij ugostiti bend koji je već duže vrijeme na svjetskoj turneji. Gdje god su nastupali osvajali su srca publike i  dobivali samo pozitivne kritike. Idealna je to bila prilika za poslušati najveće hitove Dire Straitsa.

Nešto iza najavljenog početka koncerta ugasila su se svjetla i na pozornicu KC Dražena Petrovića izašli su članovi The Dire Straits Experience-a. Za otvaranje ovog 2 i pol satnog koncerta odabrali su “Telegraph Road”, a meni je odmah postala jasna razlika između svirke koju slušam i klasičnog tribute benda.  Već nakon prvih nekoliko taktova dobio sam odgovor na pitanje koje se nametalo od samog početka – kako netko može dostojno zamijeniti Marka Knopflera u ulozi frontmena? Na sreću zagrebačke publike, Terence Reis glasom je i tehnikom sviranja neodoljivo podsjećao na čovjeka koji je proslavio Dire Straitse.

Program je nastavljen pjesmama “Walk of life”, “Romeo & Juliet” te “Tunnel of love” a ljudi su polako napuštali svoja sjedeća mjesta i krenuli plesati uz ove bezvremenske hitove. Pokretač projekta Chris White kratko se osvrnuo na koncert u Splitu 1985. i početak turneje na kojoj je svjetsku premijeru doživjela pjesma  “Brothers in arms”.   Publika je odlično reagirala tijekom cijele večeri, znala je nagraditi dobro odsviran solo i svaka je pjesma ispraćena dugim pljeskom. U takvim uvjetima bendu je bilo puno lakše svirati, vidjelo se da uživaju u podršci koja im je pružena. U nastavku večeri odsvirane su “Where do you think you`re going”, “Once upon a time in the West”,  “On Every Street”, “Why worry” i još neke manje poznate pjesme. Svaka od navedenih, kao i najveći hitovi, odsvirani su u nešto drugačijim aranžmanima zadržavajući pritom ono najbolje iz studijskih verzija. Ideja je bila ne samo “skinuti” pjesme već dodati osobnu notu svakoga od ovih sjajnih glazbenika. Nakon najave zadnje pjesme i uvoda u “Sultans of swing” publika se digla na noge i prebacila sa svojih sjedećih mjesta do samog ruba pozornice.  Terence Reis i ekipa priuštili su nam sjajnu verziju klasika Dire Straitsa nakon čega koncert jednostavno nije mogao završiti. Uslijedio je bis sa 2 pjesme od kojih je ljude posebno razveselio “Money for nothing”.

Chris White kao idejni začetnik projekta Dire Straits Experiencea na kraju je zahvalio zagrebačkoj publici na sjajnoj atmosferi  uz obećanje da će dati sve od sebe kako bi se s bendom ponovno vratio u Zagreb. Koncert me jako ugodno iznenadio, mislim da i najtvrdokorniji fanovi mogu biti zadovoljni načinom na koji je predstavljen bogat opus Dire Straitsa. Ekipa je definitivno opravdala očekivanja i teško da je postojao bolji način za provesti utorak navečer.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE