Splitska grupa Špurijus, nakon podosta vremena pauze, objavljuje novi singl popraćen videospotom pod nazivom ‘Apartmani’ za Juda Records, te time obilježavaju 20 godina djelovanja.

Špurijus je osnovan krajem prošlog stoljeća, 1998. godine, iz razloga što se nigdje na tamošnjoj sceni nije mogla čuti glazba koja bi im se svidjela, pa su svoj repertoar počeli graditi stvaranjem vlastitih pjesama. Objavili su demo albume “Čovječe, ne ljuti se” (1999) i “Matejuško, jubavi moja” (2000), a bend je postao jedno od zaštitnih lica lokalne underground scene sa svojim dvominutnim punk pričama socijalno-ljubavne tematike i jakim dalmatinskim pečatom.

Uslijed nemogućnosti objavljivanja službenog izdanja i nedovoljno izraženih ambicija dolazilo je do promjena u postavi, ali se bend sve to vrijeme zadržao na splitskoj sceni, održavajući gotovo tradicionalne fešte u klubu Kocka. Tek 2009. dolazi do realizacije prvih studijskih uradaka (“Ana, bog!” i “Splite, volim te“) i sudjelovanja na državnim demo-natjecanjima, ali je amaterski i neobavezni pristup radu i dalje ostao glavni razlog što je van gabarita Dalmacije pojam Špurijus bio poznat samo u uskim punk krugovima.

Novim promjenama u postavi, bend je napokon odlučio napraviti željeni iskorak u karijeri pa su 2015. u vlastitom izdanju izbacili singl “Šime” koji je vrlo brzo postao koncertni favorit, na čijem im tragu napokon pada na pamet snimanje albuma sastavljenog od kompletno novih pjesmama koje svojim crnohumornim temama o svim vrstama društvenog i moralnog rasula prelaze iz lokalne u univerzalnu tematiku, čime jasno daju svima do znanja da je Špurijus i nakon gotovo 20 godina rada i dalje nabrijana punk rock družina.

Album se sporadično snima u 3/4 studiju kluba Kocka uz produkciju Marka Perčića Sule i bit će spreman za izlazak do kraja 2017. godine.

“Singl Apartmani nastalo je u produkciji Marka Perčića Sule, a tekst i radnja spota jasno ukazuju na metode bespoštedne borbe malog čovjeka za lakom zaradom u kaotičnom svijetu sveopće “apartmanizacije”. Spot je nastao ovog ljeta u produkciji Kino klub Split, a band ga je, unatoč ljetnoj tematici, namjerno odlučio izbaciti na izdisaju ljeta, kad nam je turističkog kaosa svima preko glave.”

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE