Povodom nadolazećeg 15. Tabor Film Festivala, koji će se održati od 6. do 9. srpnja u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću, razgovarali smo sa sinjskom grupom M.O.R.T. o samom nastupu na festivalu, trenutnim aktivnostima te njihovim budućim planovima.

Dečke možete čuti u petak, 7. srpnja u iza ponoći, a osim njih, na festivalu nastupaju imena poput Jimmyja Stanića & Sexy Boys, Matija Dedić, Urban & 4, Kries, My Baby i mnogi drugi.

 

Pozdrav Mortovci! Gdje ste, šta ste ovih dana?

Milee: Evo nas trenutno u Sinju, chillamo između koncerata; glumimo fikuse po kućama.

John: Razmišljamo o glupim stvarima, čupamo korov iz vrta, igramo karte, pijemo gemište…

 

Nakon odličnog albuma ‘Tužna kocka’ počeli ste s još većim intenzitetom svirati svuda po regiji. Jeste li zadovoljni svojom koncertnom aktivnošću?

Milee: Ja bi uvijek još više, to je taj nekakav životinjski nagon. Dok sam na putu, dobro je. Turneja albuma i dalje traje, a publika je sve pjesme naučila napamet – tako da je sad vrijeme da mi počnemo suck-ati.

John: Taako je! Doma je dobro, al’ bolje je na cesti. Ima dosta koncerata ali uvijek može više, dalje. Koncert i putovanje su najbolji dio bivanja u bendu.

Svirali ste prije grupe The Cult nedavno na Šalati. Kakav dojam imate o svemu tome i s kime biste još imali želju dijeliti pozornicu, kada bi vam se pružila ta šansa?

Milee: Sa Cultom je bilo totalno neočekivana situacija, nismo imali pojma tko je njihova publika i jel’ imamo zajedničkih prijatelja ispred bine. Na kraju ispalo skroz dobro, mi smo se pomalo čudno uklopili u zvuk večeri; ali smo oprašili najbolje što smo mogli pa kud puklo. The Cult su super bend, osobno ih nisam slušao do sad ali svirka, komunikacija sa publikom i energija su im na razini. Binu bi definitivno volio dijeliti sa monstrumima od bendova poput: Clutch, Flogging Molly, Skindred, Slayer, The Subways… mada, dajte nam bilo koga – razjebat’ ćemo mi to.

John: Ja bi’ ježa. I romobil.

 

S obzirom da ste često na putu, koje stvari uspješno tolerirate među sobom, a koje nikako?

Milee: Ništa ne toleriramo, osim možda ispušnih plinova.

John: Smrt fašizmu!

Kikos: Tolerantni smo prema svima osim prema nama. Ako nekom nešto smeta, odma kaže, a onda je to na osobnoj odluci hoće li se to šta nekome smeta nastaviti ili neće. Izgleda da smo sa demokracije prešli na anarhiju. Barem kad je to moguće. Radi šta te volja, samo se ne pravi da si dobar.

 

Isto tako, planirate svaku pjesmu s albuma pobliže predstaviti publici, znači li to da se za svaku priprema nekakav poseban oblik promocije u vidu spota, sessiona, nečeg trećeg?

Milee: Tako je, dodat ćemo još i koji hologram, haluciogene projekcije pjesme i spota u drogama, koncerte u vrtićima i kaznenim ustanovama.

John: Who hired this guy?

Kikos: Imamo planove, nadamo se da ćemo naći vremena i ljudi da to sve napravimo. S druge strane, ne žuri nam se nikud, nemamo rok kada mora izaći novi materijal. Radimo polako i kvalitetno. Imamo dovoljno repertoara za dva koncerta.

Pripremate li neki novi singl?

Milee: Naravno, par njih.

John: Ja ne znam. Meni nitko ništa ne govori. Čuo sam jučer u kafiću od nekih neznanaca da ćemo na jesen izbacit novi singl sa spotom i baš kad su htjeli reć o kojoj se pjesmi radi, konobar je sve izbacio van.

Kikos: Pripremamo trilogiju od jednog singla. Eto malo da se zamislite.

 

Negdje sam pročitao da se kod vas polako kuhaju i pjesme na engleskom jeziku. O čemu je točno riječ?

Milee: Kuhamo nešto gorko, na engleskom jeziku zasad. Kolega zna češki tako da je sve moguće.

John: Da malo zabavimo sami sebe i iskočimo iz jezične rutine, počeli smo jammati na neke engleske tekstove…fino se razvija. Više o tom uskoro.

Kikos: Ko je bio na koncertima u zadnje vrime moga je čuti. Ali to su još više kosturi, nego pjesme, ima tu posla, sad nam je neka neprilika sa strujom u garaži, tako da moramo vježbati u polju, pa možda engleski album bude akustični.

 

Odnedavno imate praksu i surađivanja s ostalim izvođačima iz regije, pa je tako John pjevao zajedno s Judette, a snimili ste i pjesmu s grupom ZAA. Kakvo je iskustvo dijeliti aranžmane, tekstove ili skladbe s drugim izvođačima?

John: Iskustva suradnje su predivna kad imaš priliku u opuštenoj atmosferi surađivati s opuštenim ljudima bez pritisaka i nepotrebnih sranja i egotripova, a upravo je tako bilo i s Judette i sa ZAA. Stekli smo nove prijatelje i već gomilu lijepih uspomena.

Kikos: Mislim da svaka suradnja širi vidike i pomaže kreativnosti. Barem ove koje mi radimo. Jer ne radimo šlepanje s nekim da bi se čulo za nas, već su to ravnopravne suradnje.

M.O.R.T. najavljuje nastup na Tabor Film Festivalu

Poslovično nezgodni Sinjani M.O.R.T. vas pozivaju na svoj nastup u petak, 7. srpnja! p.s. tijekom snimanja nitko se nije utopio, ako ste se slučajno zabrinuli.

Posted by Tabor Film Festival / international short film festival on 21. lipnja 2017

Nastupate na ovogodišnjem jubilarnom 15. Tabor Film Festivalu. Kako vam se čini taj ambijent za svirku i što možemo očekivati od M.O.R.T.-a tamo?

Kikos: Ambijent nismo vidili, osim na nekim slikama, šteta šta mi nismo na sunset stageu 😉 Ako nam se svidi, možda ostanemo još par dana kao i lani na Hoomstocku.

 

Kad smo već kod filmskog festivala, što se zanimljivoga pogledalo u posljednje vrijeme?

Milee: Oduševljen sam filmovima poput „The Comedian“, „Frank“ i klasikom „The Goonies“.

John: Maca na plažici, Conan the Musical, Bitka na Neretvi i New Kids Turbo.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE