Bliži nam se jubilarni 15. Tabor Film Festival, na kojemu će, uz oko 200 kratkih filmova, biti i brojna glazbena imena, a tom prilikom razgovarali smo s Nenadom Kovačićem, glavnim vokalom grupe Antenat.

Antenat je zagrebačka grupa osnovana 1997. godine od strane prijatelja iz Španskog. S vremenom su iz klasične rock postave došli do vlastitog stila i izričaja kojega vole zvati subreggae, a dosad su objavili tri albuma – ‘Subing’, ‘Karavana’ i ‘Izlet’. Kakvi su daljnji planovi grupe za ovu godinu i po pitanju novog materijala, saznajte u nastavku.

 

Pozdrav Antenat! Nakon jače koncertne aktivnosti u posljednje vrijeme, kao i proslavi 20 godina postojanja grupe u Tvornici, možete li reći postoji li kakva indikacija da ćete nastupe proširiti i na druge dijelove Hrvatske?

Pozdrav Bruno! Postoji, naravno. Sviramo vrlo skoro na Tabor Film Festivalu, pa onda u kolovozu na Feragosto Jamu. Budući da nam je ovo slavljenička godina pokušat ćemo sigurno na jesen odsvirat gradove u kojima dugo nismo bili: Split, Zadar, Rijeka, Pula, Osijek…

 

Singl “Danas ima sutra” objavljen je prije skoro četiri mjeseca. Očekuje li nas neki novi singl preko ljeta ili čekamo na jesen kada se stvari nanovo smire?

Novi singl će isto tako pričekati jesen. Počeli smo raditi na novom materijalu, ima puno ideja i skica, ali kod nas se stvari uvijek malo duže kuhaju. A objavljivanju sezonskih singlova nikad nismo bili skloni. U svakom slučaju jako se veselimo novim stvarima, a bit će gotove kad budu gotove.

 

Imate i nove članove u svojim redovima, a riječ je o Maku Murtiću na saksu (Porto Morto, Mimika Orkestar), Danijelu Hršaku na trubi i Fredericu Lanzu (Drvored) na klavijaturama. Kako je protekla inicijacija i kako nastupi funkcioniraju u novoj postavi?

Inicijacija je protekla savršeno. Skidamo kapu novoj ekipi, njihovom entuzijazmu, energiji i trudu koju su uložili u skidanje starog materijala. Što se tiče rada na novom materijalu, Mak i Fred su jaki autori u svojim matičnim bendovima i jedva čekamo da se njihovo iskustvo i kreativnost odrazi i na naš novi zvuk. Pri rađenju singla i novih neobjavljenih skica sve super funkcionira: slušamo se, nadopunjujemo, međusobno nadograđujemo. Sad samo preostaje da uhvatimo jedan ozbiljniji vremenski zamah i posložimo kockice novih ideja u novi album. A to će se sigurno desiti nekad unutar idućih godinu dana.

 

Nakon odličnog albuma “Izlet”, četiri godine poslije najavili ste novi studijski album. Možete li približiti o kakvom će konceptu biti riječ?

U našem slučaju, proces izrodi koncept. Nismo bend koji će pred sebe postaviti koncept pa onda oko njega graditi priču. Jednostavno ne znamo tako funkcionirati. Materijal će izgraditi koncept. A budući da je materijal još debelo u povojima, prerano mi je govoriti o konceptu. Ono što se već sada da naslutiti jest da će novi album biti uvelike drugačiji od prethodnih, a to je praksa koju slijedimo posljednjih dvadeset godina.

 

Imate li neku neostvarenu želju po pitanju održavanja koncerta na određenoj pozornici ili mjestu?

Jako nam je drago da ćemo ove godine odsvirati Tabor i Ferragosto. Svirka u dvorcu. Ludilo! Ne mogu se trenutno sjetiti nekih posebnih mjesta. Želja svakako postoji da se scena decentralizira, da ne živi samo na ljetnim festivalima nego i klubovima, koji funkcioniraju kroz cijelu godinu. Dugo nismo bili u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Šibeniku, Rijeci, Puli, Sisku, Varaždinu, Čakovcu, Križevcima… Želja je također svirati više po regiji, a ponekad i van nje.

 

Svirate na jubilarnom 15. Tabor Film Festivalu. Pripremate li nam neke pjesme koje dosad još nismo čuli te što općenito očekujete od festivala?

Na Taboru sam davno svirao sa Afionom, i u međuvremenu ga još jednom posjetio. Mali  festival s dušom, koji je od posljednjeg izdanja prerastao u veliki festival s dušom, sudeći po izvještajima i pričama ljudi koji su bili lani. Dosada smo imali izrazito dobra iskustva sa ekipom iz organizacije festivala. Oni su zaslužni za jedan od naših najboljih koncerata, onog u klubu Vintage, prije nekih godinu ipo dana. Tabor miriši na odličan line up, odličnu organizaciju, odličnu lokaciju. Jedva čekamo!

A što se tiče našeg koncerta, mislim da neće biti posebnih iznenađenja. Standardni pristup, odsvirati koncert svom snagom, svaki kao da je posljednji.

 

Kad smo već kod filmskog festivala, koji je posljednji film koji je na vas ostavio poseban dojam?

Eh da. Volio bih da je više vremena za filmove. Ako malo odvrtim film o filmovima, dva dost’ jaka filma iz relativno recentne prošlosti jesu ‘La Grande Bellezza’, Paola Sorrentina i ‘Priče s Asfalta’, Samuela Benchetrita. Sram me, ali nisam još uspio uhvatiti ‘Ne gledaj mi u pijat’, Hane Jušić,  kao ni ‘Zvizdan’, Dalibora Matanića, dvije domaće uspješnice koje su prve na popisu, kao i Kratki Izlet Igora Bezinovića, koji će čini me hrvatsku premijeru imati na Motovunu ove godine.

Koje je vaše mišljenje o domaćoj dub-ska-reggae sceni danas?

Odličan koncert Bamwisea u Jedinstvu nedavno, kojim su promovirali svoj prvi album Soundproof. Već duže vrijeme to je bend koji predvodi tu scenu, čini mi se.

Iskreno, zaista slabije pratim posljednje dvije, tri godine da dajem neke preciznije analize.

Kao i svaka druga podscena nezavisne scene, ima svojih uspona i padova. Čini mi se da trenutno malo stagnira, ali uz jake utvrde kao što su Seasplash, Pozitivan Ritam, nekoliko kvalitetnih Soundsystema nema straha za domaću dub-ska-reggae ekipu.

 

Ljetna festivalska sezona već je počela, gdje ćete svirati, a koje ćete festivale privatno pohoditi?

Odsvirali smo Ekodrom i InMusic, slijede još Tabor i Ferragosto. To je za sada to od ljetnih svirki. Budući da smo imali dužu koncertnu pauzu, za povratak u formu ovo nam je sasvim OK.

Privatno sumnjam da ću na išta stići. Mami me jako Tam Tam na Hvaru, mooožda ako bude vremena obiđem Dimenzije. Volim festivale, ali nisam baš lud za njima, kao posjetitelj. Ovo što obiđemo sa svirkama je sasvim dovoljno da zadovolji moju festivalsku potrebu. Tijekom godine se puno toga događa, pogledam masu koncerata i draže mi je doživjeti bend u klubu, koncertnom prostoru, nego na festivalu.

 

Za kraj, vidimo se ubrzo na Tabor Film Festivalu, i zamolio bih vas da ispravite jedinu grešku s INmusica, a ta je da odsvirate ovoga puta mog favorita “Boliviju”.  🙂

Bolivija ide ziher. Mislim da će se dobro uklopiti u ambijent dvorca. 🙂

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE