Ususret njihovom nastupu na drugom danu (20.6.) zagrebačkog InMusic festivala, popričali smo s Daliborom Pavičićem, gitaristom The Bambi Molestersa o zajedničkom bendu – The Strange, koji je nastao u suradnji s Chrisom Eckmanom (liderom legendarnih The Walkaboutsa).

Udružili su svoje kreativne snage davne 2004. godine, a rezultat te suradnje je po svim glazbenim kriterijima sjajan bend – The Strange. Debitantski album benda, Nights of Forgotten Films, objavljen je u ljeto iste godine i odlično prihvaćen, a nakon desetogodišnje pauze i povratničkog nastupa u prosincu 2016. godine, The Strange se vraćaju u studio i rade na svojem drugom studijskom albumu koji se snima uz financijsku potporu dobivenu na natječaju Hrvatskog Društva Skladatelja.

The Bambi Molesters je jedan od najpriznatijih hrvatskih bendova na međunarodnoj sceni. Osnovani su 1995. godine, te se smatraju jednim od svjetskih predstavnika surf-rocka.  U svojoj dugoj i bogatoj karijeri izdali su pet studijskih albuma, a njihove pjesme često se “vrte” američkim i britanskim radio valovima – između ostalih, pjesma Chaotica s albuma  uvrštena je na soundtrack jedne od najpopularnijih američkih TV serija, Breaking Bad.

Chris Eckman jedan je od najzaposlenijih glazbenika današnjice – multitalentirani je kantautor, skladatelj, producent, multiinstrumentalist i lider legendarnih Walkaoboutsa. Suosnivač je jedne od najuspješnijih world music izdavačkih kuća na svijetu, Glitterbeats Records, koja je objavila albume cijelog niza sjajnih world music glazbenika, između ostalih i sastava dobro poznatih hrvatskoj publici upravo po nastupima na INmusic festivalu – Tamikrest, Tinariwen, Orkesta Mendoza, Aziza Brahim, Bassekou Kouyate, Bombino i dr.

U nastavku pročitajte razgovor s Daliborom Pavičevićem.

Pozdrav, Dalibore. Za uvod nam recite kako je nastala suradnja između Molestersa i Chrisa Eckmana već sad davne 2004. godine i što je zapravo The Strange?

DP: S Chrisom smo se upoznali dok smo radili album Sonic Bullets. Nakon toga smo ostali u kontaktu i vremenom se suradnja pretvorila u prijateljstvo. The Strange je bend. Mi smo sve ovo vrijeme izbjegavali to zvati projekt ili suradnja.

Kada možemo očekivati najavljenu novu studijsku suradnju financiranu iz natječaja HDS-a?

DP: Znači, The Strange snimaju drugi album. Album snimamo u Pragu, snimatelj je Phill Brown koji je već prije radio s nama. Album bi trebao izaći krajem godine.

Planirate li nastaviti koncertne suradnje s Chrisom osim INmusica i postoji li već koja najavljena?

DP: Čim objavimo album krenut će i koncertna promocija. Službeno ne možemo najaviti datume, ali neslužbeno možemo reći da ćemo odsvirati koncerte u svim većim gradovima u regiji.

Od posljednjeg solo albuma Molestersa, As the Dark Wave Swells, prošlo je već 7 godina. Radite li na novim solo materijalima ili ste sada koncentrirani na The Strange?

DP: Sad smo prvenstveno koncentrirani na The Strange. Doći će vrijeme i za novi album The Bambi Molesters. Nadam se da nećemo čekati još 7 godina.

Kako ocjenjujete trenutno stanje hrvatske glazbene scene? Možete li navesti neke svijetle primjere novih, talentiranih izvođača?

DP: Ocjenu scene ili izvođača prepustio bi novinarima. Da se ne bi krivo shvatilo, talentirani izvođači postoje, ali to ne bih zvao scenom.

Jesu  li Vam draži nastupi pred stranom ili domaćom publikom?

DP: Nema razlike….

Hrvatska festivalska i koncertna scena u snažnom je porastu posljednjih godina. Koje koncerte i festivale planirate posjetiti u „civilu“?

DP: Ako bi stigao, onda svakako SuperUho festival u Primoštenu.

Gdje Vas još možemo čuti ove godine?

DP: The Bambi Molesters su 09.07. na Exit festivalu, 12.07 u Zagrebu na Medvedgradskim glazbenim večerima, 22.07. Ozalj, 12.08 Benkovac i 02.09 u Dubrovniku zajedno s Penny Black Remedy

Što očekujete od InMusica i što InMusic može očekivati od The Strangea?

DP: InMusic može očekivati dobar koncert, a mi  još bolju zabavu 🙂

Na ovogodišnjem izdanju InMusic festivala, osim The Strangea nastupaju i Kings of Leon, Kasabian, Arcade Fire, Flogging Molly, Alt-J, Darko Rundek i brojni drugi izvođači. Više informacija možete dobiti na službenom webu i Facebook eventu festivala.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE