Shuttle je relativno noviji osječki bend koji do sada iza sebe ima nekoliko objavljenih autorskih stvari popraćenih videospotovima, live snimkama sa sessiona i jednu suradnju. Okupili su se ožujku 2015. godine i djeluju u sastavu: Stjepan Pete (vokal), Zvonimir Sokol (bas), Juraj Vojvodić (gitara) i Tomislav Pavlović (bubnjevi, synth).

Ususret nastupu na ovogodišnjem festivalu Urban Fest Osijek (UFO), popričali smo s gitaristom Jurajem i napravili kratki presjek dosadašnjeg rada, osvrnuli se na trenutačni rad grupe i okrenuli se mogućim planovima za budućnost.

 

Pozdrav momci! Prije svega, recite nam, kako je došlo do ideje za osnivanje grupe Shuttle i što taj naziv predstavlja?

Shuttle je u zadnjoj postavi aktivan u ovome sastavu nešto oko 2 godine. Samo ime je simbolično i ostavlja slušatelju da stvori svoj sud. Shuttle je doslovno transportno vozilo novog doba koje služi za eksploraciju teritorija izvan Zemlje. Mi vas nažalost ne možemo lansirati u orbitu, ali ćemo vam pružiti zvukovna iskustva iz naše radionice. Ideja za osnivanje grupe seže još puno ranije, a ta je da se skupi ekipa istomišljenika, glazbenika da rade i uživaju u svojoj glazbi.

Vaš stil prošaran je eksperimentiranjem s elektronikom i svaka pjesma čini se kao da je neki novi oblik “pokusa” uz standardne rock prizvuke. Možete li reći nešto više o pjesmama, kako nastaju i kako teče proces stvaranja novih skladbi?

Stilski smo ustvari prilično nedefinirani i nemamo neku naviku kategorizirati se u jedan specifičan žanr. Pretežito i izbjegavamo da nam pjesme zvuče slično, tražimo uvijek nova rješenja, zvukove i pristupe. Synth dionice su sasvim lagano uplovile u našu svirku jer ne samo što dodaju još jedan sloj zvuka, već nas vuku u balansiranije sviranje i otvaraju nam neke nove ideje. Ista stvar je i sa efektima s kojima ne štedimo. Pod standardni rock prizvuk bih samo prihvatili da nismo finjak bend već više „ulična“ škola, ako mislimo na isto. Pjesme nekad nastaju instantno, a nekad ih znamo izrađivati iz probe u probu.

 

Slušajući vas, ne mogu ne povući sitne, sitne poveznice s radom grupe Goribor. Koja su neka od glazbenih imena koja su utjecala na vaš rad?

Dosad smo čuli asocijacije pretežito uz Darkwood Dub, eventualno Goribor… Oba benda simpatiziramo i cijenimo, međutim, težnja je uvijek na autohtonom sadržaju. O glazbenim imenima ne želimo duljiti puno, svaki od nas ima svoj specifičan glazbeni ukus, a Shuttle je ustvari ono gdje se sve to preklapa.

 

Do sada ste snimili više od deset autorskih pjesama od kojih ste neke predstavili na Internetu. Je li u planu neki nosač zvuka u dogledno vrijeme?

Većinu stvari što smo snimali u studiju smo i izbacili na svjetlo Interneta u formatu singla sa spotom, neke stvari su live snimane audio i video, a ono što ostaje je podosta ideja i gotovih pjesama koje su demo snimke. Neki nosač zvuka je definitivno u planu, doduše već je proces snimanja počeo. Ovoga puta smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Detalje poput kada i koliko vam nažalost ne možemo reći trenutno.

Snimate spotove mobitelom i montirate ih u Movie Makeru. Što mislite i kako gledate na važnost videospotova kao vizualnom identitetu pjesama u današnje vrijeme?

Tako je. Ideja snimanja spotova mobitelom i montiranja u Movie Makeru bila je svojevrsni izazov. Fokus je više stavljen na kadrove, kreativnost i poruku nego na kompliciranje sa skupom opremom i softverima. Također i estetika toga da cilj opravdava sredstvo. Kod nas je ispalo da cilj ne opravdava višak sredstva… Videospotovi su danas jednostavno nužni. Ljudi brže žive, neki ne mogu ni naći vremena da poslušaju album, ali zato više konzumiraju spotove koji kraće traju i daju još jednu dimenziju glazbi.

 

Nastupate na ovogodišnjem UFO festivalu. Što očekujete od svirke i imate li kakvu poruku za posjetitelje?

Od svirke očekujemo dobru i opuštenu zabavu. Posjetiteljima poručujemo da obuku svoje plesne cipele i pridruže nam se.

 

Za kraj, što grupa Shuttle ima u planu za ovu godinu, možda neke svirke izvan Osijeka?

Imamo raznoraznih planova, ali o tome više kad bude vrijeme.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE