Zagrebačka ekipa nastala je kao Karavana koja u sebi sadrži tisuće članova, odnosno, u prenesenom značenju – prenesenog značenja nema.

Bruto Geto zanimljiv je spoj žestokog rocka i repanja, a njihov početak možete vidjeti i čuti u prvom singlu grupe popraćenom odličnim videospotom pod nazivom Ruke u zrak, koju je producirao Luka Tralić Shot. Povodom nastupa u Urban Festu Osijek (UFO), u subotu, 3. lipnja, napravili smo kratko predstavljanje i razgovor s grupom.

 

Pozdrav ekipa, prije svega, kako je došlo do inicijalne ideje i nastanka grupe?

Poštovanje. Kao i kod većine glazbenih sastava, priznali to oni ili ne, nastanak grupe je ostao mutan u dimu i alkoholu. Bubnjar se i dalje kune da smo tu prvu probu imali poštenog pjevača i prilično melodioznije rifove. Ostali se ne slažu s njim.

 

Koja je ekipa okupljena pod imenom ‘Bruto Geto’ i tko je za što zadužen?

Bruto Geto je iz Karavane, po Karavani i u Karavani, a Karavana je čopor od kojih dvadesetak rakuna koji na pjesmama urlaju, psuju i falšaju akorde, koji u garaži urlaju, psuju i falšaju akorde, i koji, uz sve navedeno, ponekad rade i na ulici: urlaju, psuju i falšaju akorde. Kroz Karavanu je proputovalo i mnogo respektabilnijih glazbenih figura; svojedobno je na fagotu bio nećak Ivana Dečaka, na bekvokalima tonac Sare Renar a tekstove pisao jedan naš poznati estradnjak čije ime ne smijemo otkriti. Ljudi dolaze i prolaze, ima nas tisuće!

Vaš prvi singl “Ruke u zrak” ima impresivan videospot, a prije svega, snažan motiv i poruke. Jeste li zadovoljni reakcijama na pjesmu i što mislite o usporedbama kao što su “hrvatski RATM”?

Hvala puno. Cijenimo i presretni smo jednako sa uspoređivanjem sa Rejđom, koliko i sa Mejdenima, Hladnim Pivom, Dubiozom, Gustafima i Rafom. Muzika je jedna, poštujemo i učimo od najboljih. To su sve imena koja su obilježila glazbu čitave jedne generacije, jasno je da se čuje i utjecaj. Unatoč tome, najbolje učiš kroz negativne i konstruktivne kritike, pa se u svakodnevnom radu ipak najviše ravnamo po takvima. Onaj koji je obilježio nove pjesme je komentar: “pa ovo je loše.”, korisnika pod youtube imenom “Isus Krist”. Tog smo shvatili ozbiljno.

Misija jest da singl eksplodira u vidu himne za prosvjede, ako ne, zadovoljni smo i sa antiprosvjedima, ili bar predizbornim skupovima… Također, mnogo je nezavisnih političara na sceni danas, mi smo isto na sceni nezavisni. Mnogo je mladih političara na sceni danas, mi smo isto na sceni mladi… Samo čekamo taj ček.

 

Moramo se još na trenutak osvrnuti na sam videospot, budući da je riječ o uistinu kvalitetnom uratku od strane Martina Bajsića. Martine, koje još projekte imaš u planu osim Bruto Geta i planiraš li i dalje krojiti vizualni identitet pjesama grupe?

Zahvaljujem. Moje usluge započinju i završavaju u Karavani. S obzirom da je još uvijek sve u svom nekom začetku, ne sumnjam da će u budućnosti biti i drugih projekata u okviru Karavane, no trenutno je Bruto Geto taj koji povlači konce, a ima ih još dosta za povući do kraja godine. Ja ću definitivno biti iza kamera i monitora. Filip Dizdar Bruto Geta, Kaje!

 

Premijerni nastup imali ste u Vintage Industrial Baru kao warm-up Kandžiji i Golim ženama. Sprema li se neki novi materijal, možda neko debitantsko izdanje?

Imali smo! Također, vjerujemo da nije bio ‘one-night-stand’. “Nema labavo” ekipa je sve samo ne labava, volimo ih k’o braću, sestre, majke i očeve, a dobro je neke stvari držati unutar obitelji, što ćešće moguće. Što se debitantskih izdanja tiče, ne vjerujemo u albume, umrli su sa posljednjim vinilom Jugotona. Razmišljamo samo moderno; samo singlice, samo Lidija Bačić stil. Najaviti ćemo novu singlicu na našem facebook page-u u šestom mjesecu.

Nastupate premijerno na osječkom UFO festivalu. Kakva očekivanja imate i što možete najaviti posjetiteljima vezano uz vaš repertoar i nastup?

Puno distorzije, minimalno sedam razbijenih palica i metar-pedes’osam crnačkog vokala koji urlanjem kompenzira visinu, a maskom na faci prikriva krivu pigmentaciju kože.

Repertoar je isti kao i na prošlom koncertu, a i na onom koji će slijediti iza UFO-a. Ako nisi bio na prošlom koncertu, a nisi planirao ići na sljedeći, onda dođi slušaj Bruto Geto na UFO. Jedino je logično.

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE