Ususret događaju zanimljivog naziva, Goodoulash Vibrisko, oko kojeg su se spojili Good Vibrations i Goulash Disko, razgovarali smo sa zanimljivom pojavom na našoj glazbenoj sceni, a riječ je o JeboTon Ansamblu, koji će na toj manifestaciji, gdje će se pripremati i poseban gulaš Goodoulash pod kuhačom DJ Venoma, nastupati s gypsy punk cabaret britanskim glazbenicima Buffo’s Wake. Na pitanja je odgovarao Karlo Lugarić, a što je imao za reći o ansamblu s dvanaestak glazbenika pročitajte u nastavku.

 

Pozdrav Karlo! Koja je ideja, tj. koncept iza Jeboton ansambla? Koliko već dugo postoji i zašto je to tako?

U početku nas je nas je povuklo sviranje na ulici kao takvo. Počeli smo negdje 2011. iste godine kad smo se okupili kao kolektiv. Mislili smo da je super ideja da svatko uzme neki akustični instrument u ruke i da napravimo neke drugačije aranžmane pjesama naših bendova. Nismo nikad svirali covere, eventualno iz zajebancije.

 

Na čemu bazirate svoj stil, odnosno, za što mislite da je nekakva okosnica vaše glazbe?

A čuj, dogodilo se da u ansamblu imamo trombon, violinu, ponekad harmoniku, djembe, cajon i druge perkusije, gitare, bas…Imali smo i klarinet jedno vrijeme, ovisi tko se odluči svirat u nekom periodu jer nas u ekipi ima stvarno puno. Sviramo covere svojim bendova, tak da teško je tu pričat o stilu, ima stvarno svega jer i u Jebotonu kao kolektivu ima mnogo različitih bendova koji sviraju različite muzike. Al ansamblovski aranžmani su uglavnom veseli, tečni, pjevni…Udaraljkaši tuku ritam, bas drži sve skupa, a melodiju drži bras sekcija, pjevamo svi, a gitare se nikad ne čuju. 🙂

Koliko članova je u ansamblu, kako ih birate?

Kao što sam rekao, u Jebotonu nas je stvarno puno i u ansambl uđe obično onaj tko to želi, onaj tko nam je dobar prijatelj i ima volje glupirat se s nama. Nema smisla nabrajat koliko ima članova i tko je sve bio sudjelovao u ansamblu kroz vrijeme. Nekad nas je manje od 10, a nekad nas je 18.

 

Na čemu se zasniva glazbena interakcija u grupi, kako se organizira glazba i postoji li netko tko je odgovoran u ansamblu kao bandleader?

Berlengi se uvijek stane negdje naprijed, Viktor sa svojim bass dionicama drži cijeli ansambl, Vito i Perić se natječu tko će jače lupat, Antun je najglasniji sa svojim trombonom, Karlo se najviše dere, gitaristi su uvijek negdje na podu i prave se da ih netko čuje… I tak, krumpamo se kroz muziku.

Što se tiče nastupa, koji vam je koncept,  kako se organizirate budući da vas je uglavnom mnogo?

Nekad imamo probe, onda nas to prođe pa više nemamo probe 6 mjeseci. Repertoar updateamo u prosjeku svake dvije godine. Na koncerte dođemo pijani i pretvaramo neugodu u delirij. Često improviziramo.

 

Koje tipove glazbenih evenata i prostora najviše volite za svoje nastupe?

Svirali smo puno po klubovima i po nekim vrstama privatnih evenata, ali ja osobno volim vjerovat da nam je svima najdraže tamo gdje smo i počeli – na ulici. Na ulici je izravna interakcija s potpuno slučajnim prolaznicima, uvijek bude dobra zajebancija i veliki gušti. Često roknemo dva seta 🙂

 

S obzirom na određen broj studijskih snimki, imate li u planu raditi kakav album?

Krenuli smo jednom snimat album, ali smo na kraju snimili samo 3 stvari. To nas je snimao Viktorov stari kod njih doma, u kućnoj produkciji. Zasad je od tih stvari u javnost izašla samo “Proljeće”. Imamo neke planove, ali bolje o tom ne govoriti ništa. Uskoro!

Postoji li nekakva vizija ili plan za djelovanje u budućnosti? Hoćete li širiti koncept ili zadržati ansambl u ovome obliku?

Svi ti mi imamo neke svoje bendove, neke svoje fakseve, neke svoje poslove, neke svoje živote, a ansambl nam dođe k’o neki iskreni oblik druženja i zajebancije. Sumnjam da ćemo preko noći promijeniti poglede ka tome, ali ako nastavimo ovako veselo i pozitivno možda nam se dogode i neke promjene. Iako, promjene su konstantne. Kako tko dođe na svirku, tako se mijenja i zvuk ansambla. Zasad, imamo album u planu, no o tome ne bi bilo uredu govoriti išta više od toga da je u planu. Sve ostale informacije vezane za to ćemo objavljivati na našoj Facebook stranici.

 

Svirate u srijedu na Goodoulash Vibrisko manifestaciji, što očekujete od svirke i što možete poručiti publici koja će vas doći slušati?

Očekujemo da ćemo bit mega glupi i da ćemo se napit. Širi ljubav ili šuti!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE