front

Naziv albuma:Okot iz pakla

Izdavač: Grom Records

Datum izdanja: 3. lipnja 2016.

Producent: Luka Tower Matković

Žanr: thrash, speed metal

Trajanje: 00:41:21

Broj pjesama: 12

 

30 godina. 30 godina za neka glazbena imena možda i ne zvuči puno, no za metal bend, pogotovo na ovim prostorima, 30 godina jako puno znači. Veterani speed i thrash metala u doslovno svakom smislu, sarajevska grupa Bombarder u drugom je desetljeću 21. stoljeća objavila novi album, šest godina od posljednjeg, a zove se Okot iz pakla.

Što se promijenilo? Može se reći malo toga što se tiče stila i tehnike, no govoreći o produkciji, Bombarder je konačno došao na svoje po pitanju čistine snimki te se sada konačno može njihov materijal, barem je tako u mom slučaju, preslušavati nesmetano duži period, izuzevši i posljednji album “Ima li života prije smrti” iz 2010. godine. Producent Luka Tower Matković (od 2015. i gitarist Bombardera) u Citadela studiju tako je mnoge srpske metal bendove iskristalizirao i dao im svjetski zvuk kojem bi mnogi mogli pozavidjeti, a ekipa iz Bombardera jednostavno je napravila pjesme onako kako ih najbolje radi i zna i tako smo dobili kompletan, intrigantan i klasičan bombarderovski album, nabijen žestokim emocijama, krvlju, razaranjem i mrakom.

Veoma je važno pohvaliti homogenost u bendu, jer održati bend nakon svakojakih nedaća na privatnom i glazbenom planu, mijenjanja lokacija, borbi s kojima se svaki bend susreće, pogotovo onaj s 30 godina staža, nimalo nije lak zadatak, a Bombarderovi fanovi i dalje su u velikom broju te i dalje postoji zanimacija za novim materijalom, kojega su, po osobnom mišljenju, Bombarderovci itekako dobro servirali.

Okot iz pakla donosi nam miješanja srodnih podžanrova, thrash je ovdje elementaran u spoju s death i speed metalom, kemija koja odlikuje zvuk grupe i dalje je veoma slična kao i prethodni uratci, s već spomenutim Matkovićevim novim zvukom te je posebno bitno za istaknuti da je ovo jedan od uradaka gdje činjenica da postoji novi zvuk nije zasjenila autentičan old school pristup. Pohvala ide i konstantnom korištenju matičnog jezika, čak i u obradama stranih izvođača, a tekstovi su također ostali na jednostavnoj, lako pamtljivoj i prolazećoj razini. 12 pjesama kratkog trajanja moglo bi navući zle jezike da kažu kako je album jednoličan, no poanta je da se album treba više puta preslušati kako bi se stvorila jedinstvena slika o svakoj pjesmi.

Uvodna Graditelj hrama sadrži jezivi horor početak koji se pretvara u nabrijanu speed svirku, pa tako kroz cijeli album nadalje imamo agresivan, thrash pristup koji vas ostavlja da uživate u čistoći riffova, razumljivom vokalu i konkretnim, može se reći šablonskim aranžmanima koji povremeno odvažno zalutaju u kreativna eksperimentiranja. Tematika pjesama je različita, a opet jednako turobna i morbidna, u pjesmi Spaljen autor govori o protivljenju pokapanja mrtvih, već je spaljivanje jedina opcija, Satrati sve dotiče se borbe za krunu, borbe za vlast, a naslovna pjesma albuma Okot iz pakla najbolje prikazuju tematsku turobnost: “nevjerne žene vrište, a kopilad plaču, zamišljam da propadam kroz utrobu noćne tame, zamišljam da bolujem od prvog grijeha…”

Prilično efektne i odlično odsvirane solaže jedne su od snažnijih trenutaka albuma, po čemu je Bombarder uvijek bio poznat i time je znao sastaviti odlične autorske trenutke, no kao i u prethodnim izdanjima, i ovdje imamo obradu, ovoga puta norveškog benda Koldbrann u posljednjoj pjesmi Đavolja vršalica.

Konzistentni, konkretni i na sreću uvijek rado slušani, veterani su opet pokazali kako se to radi. Bombarder je bend koji još dugo vremena ne treba razmišljati o kraju, unatoč svim nedaćama i neprilikama, grupa njeguje stari thrash metal zvuk s nekim novim primjesama i to im jako dobro ide i ići će. Za sve fanove old schoola i za one koji vole new age produkciju svjetske razine, neka obvezno upale ovaj album. Može se naći mana, naravno, one postoje i kada smo sve stvari posložili na mjesto, no ovdje je to zabilježeno u uistinu zanemarivim trenutcima. Bombarder – kapa dolje, čaša gore!

 

  1. Graditelji hrama
  2. Blizu je kraj
  3. Epitaf
  4. Spaljen
  5. Sam protiv svih
  6. Kroz utrobu Noćne Dame
  7. Da ti glavu srubim pseću
  8. Okot iz pakla
  9. Satrati sve
  10. Dolina smrti
  11. Potopljeni raj
  12. Đavolja vršalica (Koldbrann Cover)
87%
87%
  • 8.7
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE