Eksperimentalni rap duo Playground Hustle, kojeg čine Ivona Eterović i Magdalena Slović, nastupat će u zagrebačkom klubu KSET 8. listopada, kao predgrupa Marčelu i njegovom Napetom Quintetu. Povodom tog nastupa, razgovarali smo s curama općenito o radu grupe, o budućim planovima i o nadolazećem koncertu.

 

Pozdrav cure! Što se događalo u projektu Playground Hustle od izlaska albuma “Pikule”?

Ivona: Bok! Pa od tad smo imale akustični spoken word nastup na Stiholoporteru u KSET-u te još jedan takav u Karlovcu gdje smo i džemale s ekipom. A kako je krenulo ljeto, počele smo intenzivnije s probama za uštekane nastupe i krenule raditi na novim pjesmama.

 

Radite zanimljivu fuziju akustične gitare i elektronike u rap izvedbi. Kako je došlo do ideje za tim neobičnim i interesantnim aranžmanima?

Ivona: Hvala. Pa nije tu baš bilo razvijanja neke ideje. Prije je moja uloga bila samo gitara, a Megina repanje. Meni se sve više sviđala ideja rađenja elektronike i igranja u takvim programima (Megi: Što je meni bilo super, jer elektronika znači i kaos i čaga (smijeh)). Zanimalo me kako bi zvučala pjesma koju bi cijelu sama aranžirala. Megi je počela sve više pjevati jer se nije htjela ograničiti samo na rep. I tako smo pjesmu po pjesmu gradile zvuk koji se može čuti na EP-u.

 

“Pikule” je album snažnog emotivnog naboja i općeljudskih problematika. U kojem će se smjeru kretati daljnji zvuk grupe, govoreći i o tekstualnom i o stilskom kontekstu?

Ivona: Što se tiče instrumentalnog djela, mislim da ćemo više ići u smjeru neke tvrđe elektronike jer smo zaključile kako nam se sviđa takav zvuk. Možda se uhvatim malo i električne gitare. No, vjerujem da će se sigurno naći i neka melankolija jer su mi na akustičnoj takvi akordi najljepši.

Megi: Pa što se tiče tekstova imam osjećaj da ove nove napisane pjesme imaju još nešto zreliju notu, što i jest neki prirodan slijed kod pisanja. Bit će svakakvog ugođaja i nešto šire tematike od ovog EP-a. Novo je da će na sljedećem projektu biti i pokoja relativno „pozitivna pjesma“. Brat me zna u šali pitati: „I kak ide, si napisala kaj veselog?“, tako da će mu se ostvariti želja.

 

12669673_213208129025823_2481143548902232380_n

 

Nastupate kao predgrupa Marčelu i njegovom Napetom Quintetu u KSET-u 8. listopada. Što možemo očekivati od vašeg repertoara, neke nove pjesme?

Ivona: Daa, nastupamo! Još uvijek poluvjerujem da se to događa. Jako je lijep osjećaj imati prvi veći nastup kao predgrupa nekome tko mi je kroz srednju bio veoma veliki utjecaj. Odlučile smo za sada izvoditi samo pjesme s EP-ja jer bi bio red da i one dobiju svoj trenutak! Ali vjerojatno ćemo dosta brzo upotpuniti repertoar i s novijim stvarima jer ih ima sve više.

 

Koja vam je Marčelova pjesma najdraža?

Ivona: Meni je za sad definitivno Mimohod. U toj pjesmi mi je sve nekak’ pogođeno. Od uvoda i atmosfere koja jako lijepo dočarava Marčelov tekst. Apsolutni vrh mi je kraj sa čovjekom koji u ruci ima kazaljku umjesto mača. Na tom dijelu svaki put se malo naježim. Žao mi je što tu pjesmu još nisam imala priliku čuti uživo. Sad ga mogu gnjaviti na tonskoj (smijeh).

Megi: Sveti bes. Meni je tu tekst (a i instrumental) genijalan, kao naslikan, storytelling mi je kao stil oduvijek bio interesantan i napisati tako tešku temu je nešto što uistinu cijenim. Svaki put kad ju čujem se skoro rasplačem koliko je intenzivna. U pjesmi slaže riječi kao da gledaš film. Eto to je i meni neka želja uspjeti sa svojim tekstovima.

 

Izvodite pjesme i u akustičnoj verziji, a sada ćete u KSETU biti “uštekani”. Koji vam je oblik nastupanja prisniji i zašto?

Ivona: Za sad mi je vjerojatno prisniji akustični jer sam do sada tako nastupala, ali veselim se danu kada mi i uštekani način postane jednako prisan.

Megi: Hmm pa svaki ima svoje čari, akustično je super jer je veća koncentracija na emociji pa u tom aspektu bolje izvedemo stvari. Što se tiče „uštekanosti“, hjaoo pa tu možeš raditi kaos, što je meni izvor veselja, plesat’, skakat’, vikat’, kaj god i baš napravit’ show.

13310635_284998938513408_7968071984263549122_n

Uz koju se grupu ili glazbenika, kao Playground Hustle, možete najviše povezati?

Megi: Joj, ovo je jako teško pitanje. Teško mi je odgovorit’ za sebe, a gdje tek za nas dvije. Mislim da svaki izvođač ima svoje utjecaje koji su na njega napravili utisak. Tako je i s nama, obje slušamo svašta tako da iz tog svašta sigurno nastane ovo naše nešto. A sad točan izvođač, to stvarno ne znam. Možda bi na to pitanje lakše odgovorile osobe koje nas slušaju, oni su objektivniji. Rekla bih da su najveći utjecaj imali St. Vincent, K. Flay, Kyteman, Sage Francis, Death Grips…

 

Planirate li neku glazbenu suradnju?

Ivona: Za sad nismo planirale, ali ako dođe do neke zanimljive, zašto ne!

 

Za kraj, što možete poručiti svima onima koji će se naći u KSET-u 8. listopada?

Ivona: Pripremile smo repertoar s kojim mislim da ćemo taman lijepo zagrijati publiku za Marčela. A i nadam se naravno da ćemo i neke među njima ugodno iznenaditi s našom glazbom. Tako da dođite i na predgrupu! Znam da su tu nekad samo da oduže čekanje, ali možda vam se ovaj put čekanje isplati.

Megi: Dođite čagat z menom to me iznimno veseli!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE