a3011355370_10

 

Naziv albuma: Try Mandarin

Izdavač: Dirty Old Label / Dostava Zvuka

Producent: Mark Mrakovčić

Godina izdanja:  2016.

Žanr: stoner/groove rock

Trajanje: 0:30:56

 

Za deseti rođendan She Love Pablo nas je počastio svojim trećim albumom Try Mandarin. Bend koji je toliko vremena proveo na sceni i za kojeg znaju domaći klinci inače nezainteresirani za ovakvu glazbu, dosad je već morao evoluirati u nešto kvalitetnije i zrelije, stoga sam isprobao mandarinski.

Album kreće nježnom destrukcijom, odnosno pjesmom Havoc (kaos/razaranje) koja bi neupućene lutalice navela na misao da se radi o nekom dark cabaret bendu. Ovaj svojevrsni pogrebni valcer služi kao zatišje pred oluju, upozorenje da se držimo tla prije nego što Next of Kin neumoljivim riffom zapali zastor ispred pozornice i otkrije nam istinsku narav benda. Tekst ove pjesme natrpan je krvoločnim motivima poput napuštenog grada, dvoranama pakla, zakletim neprijateljima i, naravno, krvavom kožom i kostima.

Po poznatom receptu da se pjesma po kojoj je album dobio ime nalazi na trećem mjestu, slijedi Try Mandarin. Stoner melodioznost, upotpunjena pozadinskim vokalima na refrenu, gura u neki daleki plan nejasan tekst o gazelama koje slobodno lutaju i suncu koje surađuje. Uzevši u obzir da bolji poznavatelji lyricsa pjevača i gitarista Domagoja Šimeka ističu kako on uvijek ostavlja značenja teksta drugima na interpretaciju, radi vlastitog se zdravlja više neću osvrtati na zanimljive, no misteriozno dislocirane riječi pjesma s ovoga albuma.

High Holy Holiday je pjesma koja služi kao prijelaz na polovicu albuma, preciznije do eksperimentalnog i zaigranog Rocket to Your Neverending. U Gods Will Hammer Down The Town to Find She’s Not Around vraćamo se dubokom zavodljivom vokalu i groove eleganciji nadopunjenoj psihodeličnim grunge refrenom.

U nabrijanoj znojnoj atmosferi nas zadržava i Babel in the Bubble, Bible on the Table, pjesma čiji naslov proizašao iz stihova refrena kojeg samo Šimek može izvesti da zvuči tako catchy hardcore. Sljedeća pjesma nosi naziv po ozloglašenom engleskom piratu Ned Lowu. Akustična je to, no opet jaka i tmurna pjesma koje nas zaljulja i umiri pred kraj albuma („yo ho ho and the bottle of rum“).

Inheritance (to the desert jackals) možda najbolje odražava promjenu kroz koju je bend prolazio za snimanja ovoga albuma. Opet je tu clean vokal s primjesama metal screamova, no pjesma nije toliko sirova, koliko je melodiozna. Kompleksniji je to zvuk nego li onaj s prvog albuma, a zlobnici bi rekli da je She Loves Pablo ovdje vršcima prstiju (još preciznije, refrenom) kročio u mainstream. Listu zaokružuje varirajući tempo pjesme Tomorrow’s Child. Klasični je ovo stoner rock naštiman za kontemplirajući headbanging i zadovoljavajući oproštaj od albuma koji je pokazao kako su momci evoluirali u nešto više od benda s mudima.

Try Mandarin još je jedan album She Loves Pabloa u kojem suvereno vlada vokal i distorzirana gitara. Produkcija je na visokoj razini, a pohvale idu i Marku Rudešu za zanimljiv dizajn omota albuma. Cjeloviti groove albuma je dinamičan, nije lijen kako znaju ispasti 30-minutni materijali stoner rock bendova. Tome uvelike pridonose stilske digresije i jednominutni eksperimenti koji pokazuju kako je bend postigao jednu razinu zrelosti i iz toga proizlazi novo pitanje – je li metamorfoza završila ili je tek u početku?

 

  1. Havoc
  2. Next of Kin
  3. Try Mandarin
  4. High Holy Holiday
  5. Rocket To Your Neverending
  6. Gods Will Hammer Down The Town to Find She’s Not Around
  7. Babel in the Bubble, Bible on the Table
  8. Ned Low
  9. Inheritance (to the desert jackals)
  10. Tomorrow’s Child
83%
83%
Awesome
  • 8.3
  • User Ratings (5 Votes)
    6.4
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE