Za sreću je zaista potrebno malo. Ponekad malo sunca, ponekad malo oblaka, a ponekad prekrasno zvijezdano nebo nad Erdutom, pokoja slama na podu za udoban smještaj, mala pozornica, vinograd i pogled na Dunav. U tih nekoliko kratkih informacija može se otprilike dočarati jučerašnji nastup kraljice hrvatske glazbe – Josipe Lisac – povodom Wine & Bike Tour-a u Erdutu.

 

 

Stigao sam organiziranim besplatnim prijevozom iz Osijeka, a početak koncerta bio je zakazan za 19 h. Među starim erdutskim kućama prostirao se izvrstan prostor In da sofa lounge / chill zone gdje su svi okupljeni mogli odmarati i uživati u zvukovima koje je vrtio DJ Umbo u svrhu warm up-a te aftera nakon samog koncerta. Među postavljenim štandovima za degustacije vina bacio sam oko na par sekundi, ali kako nisam stručnjak te nemam vinsko nepce – priupitao sam prvog prolaznika koji putevi vode na koncert i tako se u roku nekoliko sekundi našao pred dugačkim puteljkom obgrljenim vinovom lozom. I prizor je zaista poput ulaska u san. I to onaj gdje ste sretni i gdje možete sve. Onaj u kojem vas okružuju male vrtne baklje, iznad vaših glava možete slobodno otkinuti koju bobicu grožđa, uživati u vinogradskim čarima, a zvuk Josipinog očaravajućeg vokala čuje se sve bliže i bliže i bliže. I sada sam tu, pred Josipom, Josipa pred nama, a sva sjedeća mjesta bila su zauzeta u trenutku mog dolaska pa sam se jednostavno uljuljkao među stražnje redove gdje se stajalo, a pogled na Dunav jednostavno hipnotizirao. Jednostavna i mala pozornica bila je fantastično uklopljena ispod krošnje drveta s plavim platnenim dekoracijama osvjetljenim reflektorima kako bi se dobio pravi ugođaj. Na nebu ni oblačka, a na pozornici, ovoga puta, malo suženi prateći sastav kojeg su činili Gojko Tomljanović na klavijaturama, Borna Šercar na bubnju te Davor Črnigoj na basu.

 

 

Pošto sam nakratko izgubio pojam o vremenu u lounge zoni, zakasnio sam na prve dvije izvedbe, a stigao taman na početak O jednoj mladosti koju je fantastično improvizirala Josipa na svoj osebujan način, odjevena u svom stilu, s pokojom torbicom u ruci i malom tehničkom pogreškom pri početku izvedbe što je rezultiralo ponavljanjem, ali zaista zanemarivom. Svijetla su posve prigušena, u daljini se vide obrisi vojvođanskih gradova i sela, posljednje zrake sunca se odbijaju o Dunav dok Josipa Lisac časti publiku sa svojim dogodovštinama iz mladosti i pričama iz Osijeka, veličajući ljubav kroz svoj mladenački i pristupačan razgovorni stil pa se jednostavno osjećate kao da se obraća svakome osobno, kao da bi htjela u oduševljenju sve zagrliti samo kad bi za to bilo vremena. Nastup se nastavlja uz pjesme Dok razmišljam o nama, 1000 razloga, a nije trebalo ni dugo vremena da padne mrak, a organizatori isključe pozadinska svjetla te u vinogradu ostaje samo svjetlost pozornice i baklji u ulaznom tunelu. Publika je bila aktivna, sudjelovala je u svim pjesmama, ustajala na noge pljeskajući, a Josipa je bila neizmjerno zahvalna. Vrijedi reći kako je jedna od rijetkih izvođača na današnjoj hrvatskoj glazbenoj sceni koja cijeni sve svoje fanove u svakom pogledu, a svojom jednostavnošću to i pokazuje, kao i kroz neke od priča koje je ispričala na koncertu. Kao uvertira za stvar Ja bolujem poslužio je sjajni bubnjarski solo gospodina Borne Šercara u trajanju od nekoliko minuta, a Josipa u plesnom toku nastavlja s pjesmama poput Danas sam luda, Hir, hir, hir, a izvodi i najnoviju pjesmu Tu, koja je ugledala svjetlo interneta prije par mjeseci. Vrhunac koncerta su bili trenuci u kojima su se izvodile pjesme Magla te Gdje Dunav ljubi nebo (po kojoj je ovo koncertno događanje i dobilo prigodan naziv), a mogle su se još i čuti pjesme Da li sam ti rekla da te volim, Boginja, Živim po svome itd.

 

 

I tako je tekla ta čarobna večer uz dva prekrasna koncertna sata, Josipa napušta pozornicu u 21 h, ne izlazi na bis, a iza sebe ostavlja tristotinjak okupljenih ljudi ispunjenih srca i duša, opijenih ljubavlju jer ljubav je to što se došlo sinoć slaviti u Erdut. I to ona mladenačka, prava, istinska i bezbrižna. Iako je Josipa spomenula kako im je ovo prvi puta da nastupaju u Erdutu, ja se iskreno nadam da nije zadnji. Lokacija poput ove može se opisati samo jednom riječju – magija! I pustili su svi magiju da ih obuzme, još dugo sjedili oko ognjišta na In da sofa chill zoni, a sjećanje na ovako nešto neće ispariti nikada. Ponekad, kada se ni ne nadate, doživite jedan od najljepših koncertnih iskustava. I to je bilo zasigurno to. Josipa nam je svima opet pokazala kako je zaista velika hrvatska diva i dama te kraljica hrvatske glazbe. Sreća – to je svaki susret s Josipom! 

 

Foto:

Damir Časar

Tomislav Šilovinac

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE